Свет

Украјинска полиција и данас у Кијевско-печерској лаври: Блокиран пролаз до галерије (ВИДЕО)

Наоружана полиција избацила из галерије све присутне, верници стајали напољу
Украјинска полиција и данас у Кијевско-печерској лаври: Блокиран пролаз до галерије (ВИДЕО)www.globallookpress.com © SOPA Images

Украјинске безбедносне снаге и данас су ровариле на територији Кијевско-печерске лавре. Телеграм канал Савеза православних новинара јавља да су припадници безбедносних снага наоружани и да су поново блокирали пролаз окупљеном верном народу до једног од објеката Лавре, 39. корпуса. 

Из галерије манастира су избачени сви који су се у њој налазили у том тренутку, жене и деца. 

Савез православних новинара додаје да полиција није објаснила по ком основу су се безбедносне снаге поново испречиле на пут онима који су хтели да посете галерију Лавре и наводи да је једна новинарка ипак била пуштена да прође.

Разлог, како је саопштено, је највероватније то што је реч о новинару који ради за "добар" медиј, односно, медијску кућу која подржава политику актуелног кијевског режима, те се власти надају да ће ситуација у манастиру бити приказана да одговара њиховим интересима. 

У међувремену, јављено је да је председник администрације националног историјског споменика Кијевско-печерске лавре изјавио да су власти поново успеле да ослободе и провере просторије 39. корпуса, и да их поново запечате, након што су верници јуче поново отворили. Полиција која је дошла у Лавру има договор са администрацијом националног историјског споменика, објаснио је он. 

Хаотична ситуација у Кијевско-печерској лаври постала је нова норма. Полиција готово свакодневно долази у манастир, верницима блокира пролаз, изазива немире и ствара потешкоће за монахе. Последњих дана одређене просторије Лавре биле су запечаћене, а касније се испоставило да су се у њима налазили људи. Против верника који су ослободили оне који су били закључени власти су отвориле случај због, како кажу, хулиганства. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner