Свет

Руски амбасадор у Бразилу: САД не дозвољавају да Латинска Америка води независну политику

Посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Бразилу потврдила је жељу Москве и Бразилије да развијају пријатељске односе, каже Алексеј Лабецки
Руски амбасадор у Бразилу: САД не дозвољавају да Латинска Америка води независну политикуGetty © Photo by Buda Mendes/Getty Images

Руски амбасадор у Бразилу Алексеј Лабецки изјавио је да САД не дозвољавају да Латинска Америка води независну политику.

"Морамо бити свесни да, нажалост, наше америчке колеге живе једноставно по Монрoовој доктрини, коју нико није поништио и која је чврсто усађена у главама политичких елита САД. Било који независни покрет држава које су на латиноамеричком континенту, у Јужној или Централној Америци, Карибима, изазивају негативну реакцију", рекао је Лабецки за канал "Русија 24".

Он је навео да "Вашингтон цени само сопствену пропаганду".

Према његовим речима, посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Бразилу потврдила је жељу Москве и Бразилије да развијају пријатељске односе. 

"Главни резултат ове посете је да настављамо да јачамо наше стратешко партнерство и политички дијалог. Економски односи се успешно развијају", додао је дипломата.

Претходно је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер изјавила да су речи шефа бразилске дипломатије Маура Вијеире о одговорности САД за ситуацију око Украјине "ударац за Вашингтон". 

Вијера се раније није сложио са критикама на рачун САД које су замериле бразилском руководству да следи став Русије и Кине о ситуацији у Украјини.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров боравио је у Латинској Америци од 17. до 21. априла. Током своје турнеје, посетио је Бразил, Венецуелу, Никарагву и Кубу, где се састао са лидерима тих земаља.

Како су истакли у руском МСП, Москва Латинску Америку сматра пријатељским регионом, у коме се формира један од центара мултиполарног света, са којим Русија намерава да конструктивно сарађује без икаквог спољног диктата. Министарство је такође констатовало појаву нових могућности за развој узајамно корисног партнерства између Русије и земаља Латинске Америке.

image