Свет

Украјина љута на Лулу, страхују да се превише приклонио Русији: Дођи да видиш како нам је

Украјина са интересовањем прати Лулине напоре да пронађе решење за рат, али да није прихватила да се "жртва и агресор" третирају на исти начин, рекао портпарол украјинског Министарства спољних послова
Украјина љута на Лулу, страхују да се превише приклонио Русији: Дођи да видиш како нам је© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres, File

Влада Украјине послала је позив бразилском председнику Ињасију Лули да Силви да посети ту земљу и "лично се увери у последице руске инвазије", истовремено критикујући његово настојање да посредује у мировним преговорима између Украјине и Русије.

Ројтерс наводи да је до овог позива дошло дан након што је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетио Лулу у Бразилу.

Портпарол украјинског Министарства спољних послова Олег Николенко потврдио је на друштвеним мрежама да је Лула позван да посети Кијев, "како би разумео праве узроке руске агресије и њене последице по глобалну безбедност".

Он је рекао да Украјина са интересовањем прати Лулине напоре да пронађе решење за рат, али да није прихватила да се "жртва и агресор" третирају на исти начин.

Николенко је одбацио Лулине коментаре како САД и ЕУ продужавају сукоб у Украјини тиме што шаљу оружје Кијеву.

Лулин предлог, заснован на бразилској традицији неинтервенције и отворене дипломатије, позива групу земаља које нису укључене у рат да учествују у мировним преговорима између Русије и Украјине.

Тај предлог је подржао Кремљ, али је међу западним земљама само француски председник Емануел Макрон поздравио Лулину мировну иницијативу.

Бразилски председник је такође изјавио да би "Русија требало да врати територију коју је заузела током прошле године", али је сугерисао да би Украјина морала да Русији препусти Крим, што је предлог који украјински председник Владимир Зеленски потпуно одбацује.

Европска унија је одбацила Лулину сугестију да су "за рат криве и Украјина и Русија".

Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва боравио је недавно у Кини, најавио је у Шангају јачање водеће улоге Нове развојне банке БРИКС-а у постизању бољег света без сиромаштва и глади.

То је био први пут да је шеф неке државе посетио њено седиште у Шангају и лично разговарао са запосленима, наводи се на сајту банке. 

"Нова развојна банка је произашла из партнерства БРИКС-а, које има за циљ да се смање сиромаштво и неједнакост у свету и допринесе глобалној сигурности", поручио је Лула, наводи се у саопштењу. 

image