Свет

Расколници, певајући украјинску химну, упали у још један храм канонске УПЦ

Док полиција стоји са стране и, као по налогу, само посматра, верни народ покушава да одбрани трпезарију, која формално чак и не припада храму, пренео је Савез православних новинара
Расколници, певајући украјинску химну, упали у још један храм канонске УПЦwww.globallookpress.com © Ashley Chan

Украјинци који се боре против једине канонске православне цркве у својој земљи (УПЦ), јер верују да руска држава и руске службе безбедности руководе њоме, заузели су још један њен храм у селу Требухову у Кијевској области, навео је Савез православних новинара на Телеграму.

"Верни народ сада покушава да одбрани трпезарију, која, како су нам рекли, формално чак и не припада храму, објекат није у власништву УПЦ. Нападачи су већ почели да обијају трпезарију. Молите се за нашу браћу и сестре", поручили су.

Претходно су људи у војним униформама, са идентификационим ознакама Оружаних снага Украјине, певајући украјинску химну,  оградили прилаз црквеном дворишту и разбили врата цркве.

"Дана 22. априла 2023. године, присталице непризнате ПЦУ у Требухову, Кијевска област, заузеле су храм УПЦ посвећен Покрову Пресвете Богородице", наводе из Савеза православних новинара и напомињу да полиција стоји по страни и не покушава да их спречи.

"Срамота за нашу полицију. Стоје по страни и снимају, ништа не предузимају. Зашто су добили наређење да се не мешају? Чекају да се пролије крв? Хоће ли и онда наставити да 'гледају'. Срам их било! Боље је и да добију отказ одатле, него да увлаче себе и своју породицу у ово безакоње. Полиција ни не зна чији је храм, на чије су име издата документа", прокоментарисао је један од верника.

Будући да председник говори да је ово "територија највеће верске слободе" у овом делу Европе, да ли ће сутра, исто овако под велом "закона", отимати људима куће које им се допадају, упитао је други.

"Полиција ћути и гледа са стране како нашу земљу гута хаос, како се црни облак надвио над њом", рекао је он.

image