Свет

Претучен епископ канонске УПЦ у Украјини (ВИДЕО)

Јуче је у близини парохијског дома черњевачке епархијске управе непознати нападач претукао епископа Никиту
Претучен епископ канонске УПЦ у Украјини (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Mykhaylo Palinchak

Претходне ноћи, на западу Украјине у Черњивцима, непозната особа претукла је епископа Ивано-Франковског и Коломијског Никиту Сторожука, саопштила је канонска Украјинска православна црква (УПЦ).

"Јуче је близу улаза у Николајевску цркву УПЦ черњивцке епархијске управе непознати нападач претукао епископа Ивано-Франковског Никиту и малолетног сина војника Оружаних снага Украјине, чији су брат и отац сада на првој линији фронта. Има разлога да се верује да је напад на епископа био намеран", наводи се у саопштeњу.

Епархија Черњевaчка је саопштила да је напад на епископа био смишљен, и да полиција која је дошла на лице места није ухапсила нападача, нити је проверила да ли је у алкохолисаном стању или под дејством наркотика.

Према информацијама Савеза православних новинара (СПН), црвена "мазда" је лагано прошла поред владике, који се са два ипођакона враћао у епархијску управу.

Насилник је препознао владику, зауставио ауто, изашао из њега и најпре ударио владику Никиту у лице, а онда и ипођакона чији је отац војник Оружаних снага и тренутно је на фронту, саопштио је СПН.

Нападач се није уплашио полиције, јер је желео славу и хвалио се да зна све o Служби безбедности Украјине, преноси СПН и додаје да је насилник, док су чекали полицију, скинуо регистарске таблице са аутомобила и сакрио их у гепек.

Крајем марта присталице расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) заузеле су цркву канонске УПЦ у Ивано-Франковску. Ушли су кроз бочна врата, отворили главни улаз и изгурали парохијане, притом су користили и сузавац. Полиција ни тада није интервенисала.

УПЦ је саопштила да је секретар Ивано-Франковске епархије протојереј Василиј Ромањук због последица које је задобио приликом напада хоспитализован.

То није био једини храм који су верници голим рукама штити од нападача.

Око 200 парохијана канонске УПЦ јуче је формирало ланац око улаза у Саборну цркву Александра Невског у граду Каменец-Подољски како присталице расколничке ПЦУ не би ушле у храм и отеле га, као што се десило са многобројним црквама у тој области.

Парохијан који је у јучерашњем нападу бранио овај храм задобио је повреде лица.

Једна од жена која протестује против УПЦ претила је верницима да ће сутра узети оружје и стрељати их све.

Није искључено да би ова претња могла да се обистини. С обзиром на реакцију украјинске власти и ћутање Запада који је, како је рекла Марија Захарова слеп и глув на прогон УПЦ, морамо да се запитамо да ли вернике чека јеванђељско "распни га, распни".

image