Свет

Амбасадор Северне Кореје у Москви: Ојачали смо стратешко партнерство

Наше пријатељство развило се из потребе да победимо заједничког непријатеља, поручио дипломата
Амбасадор Северне Кореје у Москви: Ојачали смо стратешко партнерствоwww.globallookpress.com © Sheldon Cooper

Русија и Северна Кореја последњих година су ојачале стратешко партнерство, рекао је данас за ТАСС амбасадор Пјонгјанга у Москви Син Хон Чхол, додајући да је то учињено како би се осигурала безбедност у северноисточној Азији.

"Негујемо традицију корејско-руског пријатељства и солидарности, која се другарски развила услед борбе против заједничког непријатеља", рекао је амбасадор.

Коментаришући оно што је пре четири године било договорено у Москви током историјског сусрета председника Русије Владимира Путина и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна, амбасадор је објаснио да су тада постигнути договори послужили као значајна прекретница која је довела до "јачања стратешке сарадње двеју земаља, а све у циљу обезбеђивања мира и безбедности у североисточном делу Азије и света у целини".

"Током последње четири године, од како је био одржан корејско-руски самит, наше две земље су интензивирале контакте и размену на високом нивоу, продубиле међусобно разумевање и поверење, ојачале сарадњу у политичком, економском, културном смислу и другим областима". 

Ким Џонг Ун je, подсетимо, по први пут посетио Русију 2019. године.

То је уједно био и први пут да су се два лидера срела уживо.

Након састанка, Путин је свог саговорника оценио као интересантног и особу која поседује велика знања, док је корејски лидер њихов заједнички разговор назвао веома садржајним.

image