Свет

Северна Кореја потврдила тестирање нове балистичке ракете

Северна Кореја је критиковала недавно одржане заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје
Северна Кореја потврдила тестирање нове балистичке ракете© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Северна Кореја је данас саопштила да је тестирала нову интерконтиненталну балистичку ракету на чврсто гориво, Хвасонг-18, са циљем јачања способности земље за нуклеарни противнапад, преноси Ројтерс писање севернокорејских медија.

Лидер Ким Џонг Ун руководио је тестирањем ракете, саопштила је КЦНА.

У извештају су објављене фотографије на којима Ким посматра лансирање, у пратњи супруге, сестре и ћерке, и пројектила прекривеног маскирним мрежама на мобилном лансеру.

"Тест је доказао војну ефикасност нове интерконтиненталне балистичке ракете као способности за стратешки напад", известила је КЦНА, додајући да ће то драматично побољшати стратешко одвраћање земље и спремност за нуклеарни противнапад.

Северна Кореја је критиковала недавно одржане заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје као ескалацију тензија, а последњих месеци је појачала тестове наоружања.

Развој интерконтиненталних балистичких ракета на чврсто гориво, које могу да реагују брже у кризној ситуацији, дуго се сматрао кључним циљем за Северну Кореју, а Министарство одбране Јужне Кореје саопштило је да Пјонгјанг још увек развија оружје, што указује да би могао да изврши још тестова, наводи Ројтерс.

Најновије лансирање уследило је неколико дана након што је Ким позвао на јачање одвраћања од рата на "практичнији и офанзивнији" начин како би се супротставио ономе што је Северна Кореја назвала потезима агресије САД.

Ракета, испаљена из близине Пјонгјанга, прелетела је око 1.000 километара пре него што је слетела у воде источно од Северне Кореје, саопштили су званичници.

Лансирање новог севернокорејског пројектила изазвало је страх међу становницима у северном Јапану и оштру осуду САД и савезника, преноси Ројтерс. Северна Кореја је саопштила да тест не представља претњу за суседне земље.

image