Свет

Мађарска дигла глас против стављања "Косова" на дневни ред? Неизвесно пред седницу у Савету Европе

Ванредна седница Комитета министара Савета Европе ванредно је сазвана за данас, а на томе су највише инсистирали представници Немачке и Италије
Мађарска дигла глас против стављања "Косова" на дневни ред? Неизвесно пред седницу у Савету Европеwww.globallookpress.com © Kira Hofmann

На јутрошњем састанку Бироа Парламентарне скупштине Савета Европе, шеф делегације Мађарске Немет Жолт поставио је питање да ли је ово добар тренутак да се захтев тзв. Косова за пријем у ову организацију стави на дневни ред данашње ванредне седнице Комитета министара, сазнаје "Косово онлајн" из дипломатских избора.

Мађарски посланик питање је поставио директно заменику генералног секретара Савета Европе Бјорну Бергеу, уз коментар да је у актуелним геополитичким околностима у Европи потребно јединство.

Указао је и да би покретање процедуре за пријем Косова могло да изазове да неке државе откажу свој долазак на Самит СЕ у Рејкјавику, 16. и 17. маја.

Одговор заменика генералног секретара Бергеа је био да "питање Косово свакако неће бити део Самита, а да њихов захтев дуго стоји".

Према информацијама овог портала, од јутрос се у Стразбуру, где је почело пролећно заседање ПССЕ воде интензивни разговори на маргинама око питања апликације Приштине, а посебно су активни представници земаља Квинте.

Шефица мисије Србије при СЕ Александра Ђуровић поручила је да ће се "Србија до краја борити да се захтев Приштине за пријем у СЕ не уврсти на дневни ред седнице Комитета министара."

Ванредна седница КМСЕ ванредно је сазвана за данас, а на томе су највише инсистирали представници Немачке и Италије. Почетак седнице планиран је за 14.30 сати.

Косово је захтев за пријем у Савет Европе поднело у мају прошле године и до сада је та апликација била "у фиоци".

Разлог за журбу у вези са апликацијом Косова за чланство вероватно је "тајминг", како би се о овом питању расправљало на заседању ПССЕ, а затим и на Самит СЕ у Рејкјавику, где се у мају окупљају шефови држава и влада чланица ове организације.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је упитао шта би данашња седница Комитета министара Савета Европе требало да покаже.

"Да ли треба такозвано Косово да постане члан Савета Европе где цвета демократија? Где је на северу КиМ 13 Срба изашло и гласало? Је ли то та демократија која треба да постане и пример многим другима у свету? Да ли је то оно што сада треба да промовише и сам ОЕБС у другим државама, у којима треба да води рачуна између осталог и о изборним процесима", питао је Петковић током гостовања на РТС-у.

Подсетимо, министар спољних послова Србије Ивица Дачић је прошле недеље, уочи његовог пута у Стразбур поводом 20 година од пријема Србије у Савет Европе, рекао да нема намеру да иде уколико ће дан касније Косово бити примљено у ту институцију.

"Косово 10 година није испунило обавезе Бриселског споразума и због тога треба да буде награђено и да на тај дан буде започета процедура за његов пријем у Савет Европе. То је порука да Косово може да ради шта хоће", изјавио је Ивица Дачић.

image
VV inauguration
banner