Свет

Највећи британски ратни брод "Принц од Велса" на бувљаку

Из Краљевске морнарице поручују да је скидање делова уштедело време и новац, посебно имајући у виду да ће поправка овог носача авиона коштати око 25 милиона фунти
Највећи британски ратни брод "Принц од Велса" на бувљакуGetty © Finnbarr Webster / Stringer

Пошто је од прошле године покварен и усидрен на сувом доку у Шкотској, с британског носача авиона "Принц од Велса", вредног три милијарде фунти, скидају се делови не би ли се сервисирао "сестрински" брод "Краљица Елизабета", пише "Телеграф".

Овај ратни брод се покварио пред одлазак у дуго планирану посету Сједињеним Државама у августу 2022 – технички проблем на пропелеру установљен је мање од 24 сата пред пловидбу преко Атлантика код обале острва Вајт.

За "Краљицу Елизабету" узети су "Принчеви" филтери за уље и гориво, ланац с једног од лифтова који се користе за превоз борбених авиона из унутрашњих хангара до платформе носача итд.

"Није необично да се опрема размењује између бродова исте класе како би се осигурала оперативна доступност и избегла кашњења", рекао је портпарол Краљевске морнарице.

Све је последица превеликих трошкова поправке оба носача.

Иначе, из морнарице кажу да је скидање делова, процес за који "Телеграф" наводи да се назива "канибализација опреме", уштедео време и новац, посебно имајући у виду да ће поправка "Принца од Велса" коштати око 25 милиона фунти.

Ипак, портпарол Морнарице је изјавио да остају посвећени поправци поменутог ратног брода, те да се очекује да ће бити у функцији у јесен 2023. године.

image