Свет

Британски носач авиона "Принц од Велса" званично је више времена провео на поправкама него на мору

Највећа иронија у вези с овим је што су се "горди Албионци" пре неколико година, када је пролазио Ламаншом, спрдали на рачун руског носача авиона "Адмирал Кузњецов" који беспрекорно плови већ 27 година
Британски носач авиона "Принц од Велса" званично је више времена провео на поправкама него на моруGetty © Finnbarr Webster

"Принц од Велса", један од два британска носача авиона, провео је више времена на поправкама него што је пловио морима, преноси "Тајмс". Реч је о највећем броду у британској флоти, који је коштао око 3,2 милијарде фунти.

Он се тренутно налази у шкотском бродоградилишту, након што се у августу покварио недалеко од обала јужне Енглеске. Проблеми са пропелером последњи су у подужем низу техничких проблема који муче овај брод дугачак 284 метра, који је званично постао део британске морнарице пре три године.

Ти проблеми су "дубоко фрустрирајући", пошто брод "није у довољно добром стању као што би желели да буде", рекао је британски адмирал сер Тони Радакин. Он је додао да је реч о "капиталним пројектима током којих ствари понекад крену погрешним путем".

"Принца од Велса" проблеми муче од самог почетка

Проблеми су почели 2020. године, када је цурење у бродској машинској просторији довело је до тога да је скоро метар воде потопио електричне ормаре и цеви. Само неколико месеци раније, кров стамбеног блока урушио се, излажући морнаре временским непогодама.

Исте године, више од 100 чланова посаде морало је да проведе ноћ на свом сестринском броду "Краљица Елизабета", након што је погон "Принца од Велса" био привремено оштећен.

Између октобра 2020. и априла 2021. године, овај брод је провео чак 193 дана на поправци штете настале након поплаве, а процењује се да је укупна цена санације била око 3,3 милиона фунти, наводи британски лист.

Носач авиона отпловио је након тога до Гибралтара, међутим, годину дана касније, тај брод од 65.000 тона поново се покварио. У августу је "Принц од Велса" напустио је Портсмут и запутио се ка САД, како би учествовао у заједничким вежбама, када је наишао на нове потешкоће.

Носач, који би требало да буде један од водећих бродова НАТО-а, претрпео је озбиљна оштећења на осовини пропелера и сада се налази у Роситу, како би поново био поправљен. Из бродоградилишта треба да изађе тек у марту.

Анализа Министарства одбране Велике Британије показала је да је тај брод, од када је пуштен у употребу крајем 2019. године до сада провео 267 дана на мору, док је, закључно са 25. децембром ове године, на поправкама провео 268 дана.

"Проблем са осовином пропелера није тривијалан. Ако нема резервног, биће потребно најмање шест месеци да се направи", рекао је одбрамбени аналитичар Франсис Туса. Он је додао да би се и брод "Краљица Елизабета" брже трошио ако би Краљевска морнарица одлучила да је користи у континуитету, док се њен сестрински брод поправља.

Портпарол Краљевске морнарице је рекао: "Очекује се да ће поправке десног окна 'Принца од Велса' бити завршене до пролећа. Брод ће се затим вратити у Портсмут на унапред планирани период одржавања", речено је у британској морнарици, преноси "Тајмс".

image