Свет

Шта ће остати од Кијевско-печерске лавре?

Украјински министар за културу изнео предлог шта би се све могло отворити на простору Лавре
Шта ће остати од Кијевско-печерске лавре?www.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Украјински министар за културу Александар Ткаченко рекао је данас да би се на територији Кијевско-печерске лавре могао отворити рехабилитациони центар за војнике, или центар народних заната.

"Нема сумње да наш живот тамо мора да се настави, али постоје разна питања везано за рехабилитациони центар за војску, делатности које се тичу народних заната и осталог", рекао је он за украјинску телевизију.

Притом, министар је истакао да његово одељење планира само да направи даљи план за будуће коришћење просторија Доње лавре, која је, иначе, једна од највећих православних светиња. На простору Доње лавре налазе се крипте и манастир у којем су живели монаси.

Ова колевка монаштва на удару је актуелног кијевског режима већ месецима, јер је препозната као јак духовни центар који може имати утицај на вернике.

Због наводних веза са Москвом, братија манастира подвргава се готово свакодневној тортури, што признају и одређени украјински медији.

Као званичан повод, између осталог, наводи се и то што је недавно престао да важи уговор о закупу Успенског саборног храма, који се налази на простору Горње лавре манастира. Горња лавра, у којој се налазе главни храмови и национални историјски резерват, од 2013. године припада ресору Министарства културе Украјине, односно, не припада званично УПЦ, због чега је раније канонска црква Украјине и постигла договор о закупу са властима. 

Министарство је након тога формирало посебну комисију која има за циљ да проверава које просторије Кијевско-печерске лавре још користи УПЦ. Кијевски режим наредио је монасима да напусте манастир, дозволивши им да остану само ако пређу из канонске УПЦ у неканонску Православну цркву Украјине (ПЦУ). 

Братија манастира је у међувремену поручила да одлука о раскиду уговора Министарства културе са УПЦ не може бити донета једнострано, већ да је за то потребно да се са тим сложи и званична црква. Због тога је покренут и судски поступак. Братија манастира за то време поручила је да неће напустити светињу све док се не заврши судски процес.

image