Свет

Гејтс: Четботови ће подучавати децу да читају и пишу за мање од две године

Вештачка интелигенција ће развити такве перформансе да ће постати попут људи учитеља, рекао је амерички милијардер
Гејтс: Четботови ће подучавати децу да читају и пишу за мање од две године© Yoshio Tsunoda/AFLO

Вештачка интелигенција, односно "АИ четботови", могли би у наредних 18 месеци да се користе како би помогли деци да побољшају читање и писања, оценио је суоснивач компаније "Мајкрософт" Бил Гејтс.

На самиту у Сан Дијегу, Гејтс је објаснио да ће "вештачка интелигенција развити такве перформансе да ће четботови постати учитељи који су једнако добри као и људски наставници".

Четботови, попут четвртог издања софтвера "Опен АИ" - Чет ГПТ или Гугловог "Барда", брзо су развијени у последњих неколико месеци и сада, како су показали поједини стандардизовани тестови, могу да парирају људској интелигенцији. 

"Подучавање вештина писања било је тешко за рачунаре, јер им недостаје когнитивна способност да понављају људске мисаоне процесе", рекао је Гејтс.

Колумниста "Њујорк Тајмса" Кевин Роуз је већ користио Чет ГПТ, да би побољшао свој стил писања, захваљујући способности вештачке интелигенције да брзо претражује онлајн водиче.

Професори су били импресионирани способношћу четботова да сумирају и дају повратне информације о тексту, као и да саставе читаве есеје.

Технологија, ипак, мора да се побољша пре него што они постану способни тутори, а према речима Гејтса, вештачка интелигенција мора да постане боља у читању и рекреирању људског језика, како би била у стању да квалитетније мотивише ученике.

Иако се чини изненађујуће да се од четботова очекује да буду изврсни у читању и писању а не у математици, ова друга опција се често користи за развој АИ технологије, јер четботови имају потешкоћа са математичким прорачунима.

"Ако решена математичка једначина постоји у скуповима података на којима је четбот трениран, онда може да да одговоре. Међутим, израчунавање сопственог решења је сложеније и захтева побољшане способности расуђивања", објаснио је Гејтс.

Амерички милијардер је уверен је да ће технологија узнапредовати у наредне две године и верује да би могла да помогне да приватно подучавање буде доступно широком спектру ученика, који не би могли да приуште приватне часове.

Док неке бесплатне верзије четботова већ постоје, Гејтс очекује да ће напредније верзије бити доступне уз одређену накнаду, која би опет била приступачнија од подучавања један на један.

image