Свет

Италија забрањује Чет ГПТ

Италијанске власти су саопштиле да америчка компанија "ОпенАИ" нема правну основу за масовно прикупљање и складиштење личних података, те да излаже малолетнике "апсолутно неприкладним одговорима"
Италија забрањује Чет ГПТwww.globallookpress.com © Photo by Leon Neal/Getty Images

Италијански регулатор наредио је забрану све популарнијег Чет ГПТ-а због наводних кршења приватности.

Национална управа за заштиту података саопштила је да ће одмах блокирати и истражити наводе да "ОпенАИ", америчка компанија која стоји иза популарне платформе вештачке интелигенције, на недозвољен начин обрађује податке италијанских корисника, преноси "Политико".

Италијанске власти су саопштиле да компанија нема правну основу за "масовно прикупљање и складиштење личних података зарад обучавања алгоритма", а додају и да компанија нетачно обрађује податке, наводи бриселски портал.

Такође се истиче да "ОпенАИ" не проверава старост корисника и излаже "малолетнике апсолутно неприкладним одговорима који нису у складу са степеном њиховог развоја и нивоом самосвести".

Позиви да се суспендује издавање нових верзија Чет ГПТ-а и да се истражи амерички произвођач "ОпенАИ" због потенцијалног угрожавања приватност, сајбер безбедност и дезинформација расту са обе стране Атлантика. 

Више од 1.000 стручњака и истраживача вештачке интелигенције (АИ) позвало је да се моментално заустави развој напредних АИ модела на најмање шест месеци, како би се импликације и опасности од употребе система попут ГПТ-4 могле ваљано проучити и ублажити.

Тај захтев је постављен у отвореном писму које су потписали неке од водећих фигура у области вештачке интелигенције, укључујући Илона Маска, који је суоснивач истраживачке лабораторије "ОпенАИ", одговорне за програме Чет ГПТ и ГПТ-4, Емад Мостак, који је основао лондонски "Стабилити АИ", суоснивач "Епла" Стив Вознијак, али и Јошуа Бенгио, човек за кога се говори да је "кумовао" вештачкој интелигенцији, и Стјуарт Расел, један од најистакнутијих пионира у том пољу.

Међу потписницима су и инжењери из "Амазона", "Гугла", "Мајкрософта", али и многи академици, а ауторе координише непрофитна организација под називом Институт будућности за живот, преноси "Гардијан".

image