Свет

Исповест "америчког др Кона": Нешто је очигледно пошло по злу

Ентони Фаучи, главни епидемиолог САД у време пандемије. у ексклузивном интервјуу након пензионисања, говорио је о својим омашкама у вези са корона вирусом, а прокоментарисао је и сумње да је вирус процурео из лабораторије с којом он има везе
Исповест "америчког др Кона": Нешто је очигледно пошло по злу© Win McNamee/Getty Images

Амерички пандан доктору Предрагу Кону, епидемиолог Ентони Фаучи познат и као "ковид цар" пензионисао се пре месец дана, након четири деценије на челу Националног института за алергије и заразне болести, остављајући у наслеђе неповерење Американаца у јавно здравље и вакцине.

Његово "управљање пандемијом" подстакло је левичарски часопис "Дрифт", да га исмеје као "доктора Дулитла", републиканац Мет Гек каже да он "има крв на рукама" и да гувернер Рон ДеСантис узвикне "ухватите тог малог Вилењака и баците га преко Потомка".

У најопсежнијем интервјуу до сада, датом за "Њујорк тајмс", Фаучи је покушао да исприча своју страну приче и оправда грешке које су га пратиле током америчке борбе са ковидом.

"Нешто је очигледно пошло наопако. И не знам тачно шта је то било. Али разлог због ког знамо да је пошло наопако је тај што смо најбогатија земља на свету, а по глави становника смо лошији од готово свих других земаља.И нема разлога да богата земља попут наше мора да има 1,1 милион мртвих. Неприхватљиво", истакао је Фаучи који је у почетку потценио претњу корона вируса, мислећи да су "најгори сценарији" са више од милион смртних случајева мало вероватни.

Фаучи је навео да је у Америци вакцинисано 68 одсто становника, а да је за то крива политика, односно подељеност грађана у ставовима.

"Ако нас сврставате и међу развијене земље и међу земље у развоју, заиста смо лоши. Нисмо чак ни међу првих 10. Доле смо. И онда: Зашто имате 'црвене' државе које су невакцинисане и плаве државе које су вакцинисане? Зашто имате веће стопе смртности међу републиканцима од стопе смртности међу демократама и независнима? Не би требало да буде тако када се носите са кризом јавног здравља какву нисмо видели више од сто година", рекао је Фаучи који је, додуше признао да је локални систем јавног здравља и пружања здравствене заштите био исцрпљен, као и да су постојали расни и етнички здравствени "диспаритети".

Како Фаучи наводи, могао би он да каже "па хеј, дали смо све од себе и зајебали смо се", али то, како мисли, није одговарајући одговор. Он верује да Америка може значајно да напредује.

Што се доступности вакцина тиче, ту је презадовољан и поручује: "урадили смо нешто што је било без преседана".

По тврдњама америчког доктора Кона, да се цепиво чекало дуже, односно три године уместо 11 месеци, Америка би имала пет милиона умрлих. А свет би, како каже, имао вероватно 20 милиона жртава.

"Оно што ме је запрепастило је да су, када је дошло до налета инфекција у одређеним регионима и када су болнице биле преплављене, људи и даље говорили да су то лажне вести. Мислим, људи чији су вољени били у болници, порицали су да је у питању ковид. Изгледа незамисливо. Заиста не знам. Волео бих да имам одговор, али код нас је била нека врло чудна психодинамика", пожалио се Фаучи.

Да смо знали, ех да смо знали

Требало је, каже, на самом почетку да нагласи да је ковид хитна претња, те да се држава мора одмах бранити, али он у то време једноставно није знао.

"Нисмо у потпуности ценили чињеницу да имамо посла са високо преносивим вирусом који се очигледно ширио начинима који су за нас били без преседана и на које нисмо искусили. И тако нас је у почетку заварало и збунило све око потребе за маскама и потребе за вентилацијом и потребе за инхибицијом друштвене интеракције. Асимптоматско ширење је за мене је била промена игре. А да смо то знали тако рано, наша стратегија за суочавање са епидемијом у тим раним недељама била би другачија", каје се Фаучи.

На питање "да ли је могло боље", он каже "наравно".

На питање новинара да прокоментарише чланак из "Тајмса", по коме је, тврди се, подизао процену бројке заражених, односно прага људи код ког ће се појавити имунитет крда, он истиче да је текст уствари усмерен против њега.

"Оно што сам покушавао да кажем јесте да не знамо колики би био праг имунитета крда. Али вероватно сам могао да будем јаснији да говоримо о покретној мети, јер нисмо знали колико је вирус преносив", правда се Фаучи.

Болест је имало 95 одсто становништва, а готово 70 одсто  је вакцинисаних, иако вирус очигледно још увек кружи. Фаучи то оправдава једноставно истичући да је ковид потпуно "преокренуо дефиницију имунитета крда".

"Имунитет стада заснива се на две премисе: једној, да се вирус не мења, и другој, да се када се заразите или вакцинишете, трајност заштите мери деценијама, ако не и читавим животом. Са ковидом смо мислили да ће се заштита од инфекције мерити у дужем временском периоду. И сазнали смо да се заштита од инфекције и тешких болести, мери месецима, а не деценијама. Као друго, вирус којим сте се заразили у јануару 2020. године се веома разликује од вируса којим ћете се заразити 2021. и 2022. године", истиче Фаучи.

Шта је било у Вухану, остаје у Вухану

На питање како се вирус проширио, природно или из лабораторија, епидемиолог каже да треба бити "отвореног ума".

"Пошто је обоје могуће, требало би да ојачамо све што је потребно да спречимо да се и једно и друго деси поново. За цурење из лабораторије, то можете учинити увек преиспитујући смернице за студије, уверавајући се да су протоколи на месту, али и транспарентношћу. Да бисте се позабавили другом опцијом морате обратити велику пажњу на везу између животиња и човека и дивље животиње не доводити у блиски контакт са људима", поручује Фаучи.

Пре свега, каже, све обавештајне групе се слажу да корона није био "пројектован" вирус. 

"Ако није направљен вирус, шта је заправо процурило из лабораторије? Ако није био пројектован вирус, неко је изашао на терен, заразио се, вратио у лабораторију и онда га проширио на друге људе. То није лабораторијско цурење, строго говорећи. То је природна појава".

Новинар је онда подсетио Фаучија на документа објављена у септембру која показују да Национални институт за јавно здравље и Фаучијев институт за инфективне болести финансирају непрофитну организацију "ЕкоХелт алајанс", која је финансирала експерименте са коронавирусима слепих мишева у Вухану, где се пандемија и разбуктала.

Како је рекао "спавао би сваке ноћи мислећи да постоји чак и мала шанса" да вирус долази из те лабораторије, све и да је потуно сигуран да је све урадио с најбољим намерама.

Фаучи, међутим, проблем с несаницом нема.

"Сада говориш ствари које су ми помало мучне. Да морам вечерас да идем у кревет бринући се да је истраживање које финансира НИХ одговорно за порекло пандемије. Добро спавам. Спавам добро. И запамтите, овај посао је урађен како бисмо могли да себи помогнемо да се припремимо за следећу епидемију. Овај посао нисам смислио док сам ујутро јео омлет. Реч је о гранту који је стављен на рецензију независних научника, чија је главна улога да покушају да дођу до података за заштиту здравља и безбедности америчке јавности и света. И оцењено је да је ова врста истраживања важна", брани се Фаучи.

image