Свет

Где ће завршити уранијум? Британија послала Кијеву муницију и не мари за пошиљку

Када се користе пројектили са осиромашеним уранијумом, на тло се таложи радиоактивна прашина која је изузетно токсична и канцерогена и не може да се деконтаминира
Где ће завршити уранијум? Британија послала Кијеву муницију и не мари за пошиљкуGetty © Photo by Darko Bandic/Newsmakers

Британија је Украјини послала хиљаде граната за тенкове "челинџер 2", укључујући и оне са осиромашеним уранијумом, рекао је заменик министра одбране Велике Британије Џејмс Хипи, а његова изјава је објављена на сајту парламента."

"Министарство одбране Велике Британије не прати где украјинске трупе испаљују гранате са осиромашеним уранијумом на њиховим територијама", додао је он.

У марту је Велика Британија најавила планове за пребацивање пројектила са језгром са осиромашеним уранијумом у Украјину заједно са тенковима "челинџер", преносе "РИА Новости".

Када се користе такви пројектили, на тло се таложи радиоактивна прашина која је изузетно токсична и канцерогена и не може да се деконтаминира. 

Америчке трупе су користиле муницију са осиромашеним уранијумом током операције Пустињска олуја 1991. године, током бомбардовања Југославије 1999. године и након инвазије на Ирак 2003. године.

Намеру Лондона да муницију са осиромашеним уранијумом пошаље Кијеву, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упоредила је са НАТО бомбардовањем СРЈ Југославије 1999. године.

"То је југословенски сценарио. Ове гранате не само да убијају, већ трују животну средину и изазивају онколошка обољења код људи који живе на тим просторима", написала је она на Телеграм каналу.

image
VV inauguration
banner