Свет

Гранате са осиромашеним уранијумом нису све? Велика Британија крије које све оружје шаље Украјини

Британско Министарство одбране саопштило је да ће "значајан део" оружја које Лондон шаље Кијеву остати тајна, што је навело портал "Дикласифајд Ју-Кеј" да посумња да је у питању још контроверзније оружје од граната са осиромашеним уранијумом
Гранате са осиромашеним уранијумом нису све? Велика Британија крије које све оружје шаље УкрајиниGetty © Gaelle Girbes/Getty Images

Информације о "значајној количини" оружја које је Велика Британија послала Кијеву од почетка руске Специјалне војне операције ће остати тајна, саопштено је из британског Министарства одбране, што је навело портал "Дикласифајд Ју-Кеј" на сумње да британска влада у Украјину шаље много контроверзније оружје од тенковских граната са осиромашеним уранијумом.

"Значајан део наше смртоносне помоћи (за Украјину) се набавља у иностранству и из оперативних и комерцијалних разлога, детаљи ових уговора неће бити објављени", саопштило је Министарство одбране британском парламенту.

Министарство одбране је такође саопштило да ће само уговори са британским компанијама за попуњавање постојећих залиха оружја бити објављени, наводи "Дикласифајд Ју-Кеј".

Непознато је које су то стране компаније чије уговоре британска влада не жели да открије, нити због којих система наоружања су ти уговори потписани.

Након што је заменица британског министра одбране Анабел Голди у марту рекла да ће Лондон, уз тенкове "челенџер 2", Украјини испоручити и муницију са осиромашеним уранијумом, нове информације наводе на сумњу да Британија шаље још контроверзније оружје Украјини и да не жели да јавност за то сазна, наводи "Дикласифајд Ју-Кеј".

Тај портал је претходно скренуо пажњу на снимак британског Министарства одбране који приказује украјинске војнике на обуци за руковање муницијом за тенкове "челенџер 2". На снимку се могла видети граната са осиромашеним уранијумом, али и један амерички инструктор који је учествовао у обуци.

Одлука Лондона да шаље муницију која може имати погубне последице по околину и становништво, као што је трагично показано на примерима Србије у великој мери је ескалирала тензије између Москве и Запада.

Председник Руске Федерације Владимир Путин изјавио је да је најава Велике Британије навела Москву да распореди тактичко нуклеарно оружје у суседној Белорусији.

Британија прва после САД у наоружавању Кијева

После Вашингтона, Лондон је послао највише оружја у Украјину од почетка СВО, чија је укупна вредност 2,4 милијарде фунти (око 2,7 милијарде евра), а британска влада је обећала да ће исту количину испоручити и у текућој години.

У британским пошиљкама нашло се и 10.000 комада противтенковског оружја, укључујући 5,500 лаких преносних противтенковских ракетних бацача НЛАВ, али и хиљаде ракета земља-ваздух модела "старстрик", наводи "Дикласифајд Ју-Кеј".

Лондон шаље и оружје дугог домета

Упркос упозорењима из Москве да би слање оружја које би омогућило Кијеву да удари на територије Руске Федерације имало кобне последице, премијер Риши Сунак је рекао прошлог месеца Риши Сунак је рекао да ће Велика Британија Украјини послати и оружје "већег домета" у оквиру следећег пакета војне помоћи.

Иако се не зна на које је тачно оружје Сунак мислио, "Дикласифајд Ју-Кеј" наводи да се сумња на крстареће ракете "сторм шедоу", које могу летети преко 240 километара и које је британско ваздухопловство користило у НАТО агресији на Либију 2011. године.

image