Свет

"Блумберг" открива: Дедоларизација убрзава, јуан први пут превазишао америчку валуту

Кина је прешла још једну прекретницу у свом настојању да смањи ослањање на долар, пошто је употреба јуана у њеним прекограничним трансакцијама скочила испред америчке валуте
"Блумберг" открива: Дедоларизација убрзава, јуан први пут превазишао америчку валутуGetty © China Photos / Stringer

Удео јуана у кинеској трговини с иностранством порастао је на рекордних 48 одсто на крају марта са скоро нуле у 2010, откривају "Блумбергови" подаци. Удео долара је опао на 47 одсто са 83 одсто у истом периоду, показују бројке.

Однос се израчунава на основу обима свих врста трансакција, што укључује трговање хартијама од вредности између континенталне Кине и тржишта капитала у Хонгконгу.

"Блумберг" наглашава да однос не представља трансакције које користи остатак света — удео јуана у глобалним плаћањима се мало променио на 2,3% у марту, показују подаци СВИФТ-а.

"Пораст употребе јуана могао би да буде природна последица кинеског отварања, са све већим приливом за кинеске обвезнице и одливом за акције Хонгконга", наводи Стивен Чиу, главни стратег за девизне и каматне стопе у Азији у компанији БИ.

Растући удео омогућава локалним фирмама да смање ризике од валутне неусклађености у трансакцијама, рекла је портпаролка Државне администрације за девизе. Кина ће додатно проширити поравнање у јуанима у прекограничним трансакцијама, наводи Државни савет у смерници усмереној на подстицање спољне трговине.

"Интернационализација јуана се убрзава јер друге земље траже алтернативну валуту плаћања како би диверзификовале ризике и зато што кредибилитет америчких Федералних резерви није тако добар као раније", објашњава Крис Леунг, економиста ДБС банке. 

image