Свет

Бивши саветник ЦИА: Америка је себи највећи непријатељ

Џејмс Рикардс је напоменуо да је финансијски рат Вашингтона и америчких политичких ривала долар претворио у оружје
Бивши саветник ЦИА: Америка је себи највећи непријатељGetty © Ronald Martinez

Угледни стручњак за глобалне финансије, економиста, правник и некадашњи саветник ЦИА, Џејмс Рикардс, у ауторском тексту за "Дејли реконинг" написао је да су САД саме себи најгори непријатељ када су посреди финансијске санкције које је та земља увела Русији.

Не мислим да друге земље могу да униште долар, али ми то можемо сами, закључио је Рикардс.

"Ми смо сами себи највећи непријатељ. Ми, наравно, мислим на Сједињене Државе. Санкцијама, и другим погрешним политикама, уништавамо долар. САД чине више да униште долар од наших непријатеља. Догађаји у протеклој години потврдили су моју прогнозу у сваком погледу", назначио је финансијски стручњак.

Он је напоменуо да је финансијски рат Вашингтона и америчких политичких ривала долар претворио у оружје.

То је, како Рикардс наглашава, многе неутралне земље убедило да размисле о престанку трансакција у америчку валуту и стварања алтернативне платформе плаћања које би на крају престале да користе долар. 

"Пре скоро десет година седео сам у конференцијској сали у Пентагону и објаснио групи званичника америчке националне безбедности из војске, ЦИА, државног трезора и других агенција, да ће прекомерна употреба америчког долара у финансијском рату на крају отерати земље од коришћења долара у међународним трансакцијама. Пре свега из страха да би они могли да постану следећа мета америчког незадовољства. Неки су то примили к знању, други су игнорисали упозорење, а један званичник Трезора је лупио по столу и рекао: "Долар је био глобална резервна валута, сада је и увек ће бити!", написао је саветник ЦИА.

Додао је да је на недавно одржаном семинару о финансијском рату на Ратном колеџу америчке војске, објашњавао да санкције САД неће имати материјални утицај на Русију, да Русија неће променити своје понашање у Украјини на основу тих санкција и да ће САД сносити више последица него Руска Федерација. 

"Жалосно је што се испоставило да је министарка финансија Џенет Јелен споро дете у својој класи када су у питању економске санкције и финансијски рат", додао је он.

Наводи да је Русија је све ово видела и спремала се у складу са тим.

"У 2009. златне резерве Русије биле су око 600 тона. До увођења санкција 2022. године, руске златне резерве су биле близу 3.000 тона. Они су провели тај 13-годишњи период за набавку 2.400 метричких тона злата. Ако мислите да је то лако, није. Уопште није лако набавити ни близу те количине злата. Куповали су 10 до 30 тона месечно, око 250 тона годишње, некад више, некад мање, али су за 13 година дошли до тог нивоа од 3.000 тона", објаснио је Рикардс и додао да су Руси веома транспарентни у вези са тим, те да су очекивали финансијски рат од САД и западњачких савезника.

"Кина је, наравно, радила исто што и Русија да би избегла доминацију долара", закључио је.

image