Свет

Маск о дедоларизацији: Довољно сте пута користили валуту као оружје

Милијардер је на Твитеру одговорио на видео-снимак економисте Питера Сента Онга у ком се објашњава да је глобални удео долара значајно опао
Маск о дедоларизацији: Довољно сте пута користили валуту као оружјеGetty © Photo by Win McNamee/Getty Images

Извршни директор компанија "Спејс екс", "Тесла" и "Твитер" Илон Маск коментарисао је све распрострањенију иницијативу међународне заједнице да напусти долар и тргује у сопственим валутама упозоравајући да "уколико упорно користите валуту као оружје, друге земље ће престати да је користе". 

Милијардер је на Твитеру одговорио на видео-снимак економисте Питера Сента Онга у ком се објашњава да је глобални удео долара са 73 одсто 2001. године у 2020. опао на 55 одсто. 

"Дедоларизација је стварна, и дешава се брзо", наводи се у видеу. 

Како пише "Бизнис инсајдер", САД су долар "користиле као оружје" у сукобима са државама попут Кине и Русије, тако што су уводиле економске санкције и претиле државама да ће бити избачене из СВИФТ-а. 

Како се наводи, због америчке тенденције да уцењује доларом, чак и савезници САД попут Тајланда и Филипина показују интересовање за акције против долара.

Председник Француске Емануел Макрон недавно је упозорио на зависност ЕУ од америчке валуте. 

Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва позвао је земље у развоју да раде на томе да амерички долар замене сопственим валутама у међународној трговини, те је подржао напоре Пекинга да оконча доминацију долара у светској трговини, пише "Фајненшел тајмс".

"Сваке ноћи се питам зашто све државе морају да базирају своју трговину на долару", рекао је Лула у говору у Новој развојној банци у Шангају, познатој као БРИКС банка.

image