Свет

Ђорђа Мелони добила мандат за састав нове владе

Председница "Браће Италије" биће прва жена на месту премијера Италије
Ђорђа Мелони добила мандат за састав нове владе© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Председница странке "Браћа Италије" Ђорђа Мелони прихватила је мандат за састав нове владе након разговора са председником Серђом Матарелом, a полагање заклетве чланова владе биће одржано сутра у 10 часова.

"Коалиција ме је изабрала", рекла је Мелони након састанка и додала да је спремна да што пре формира владу. 

Прихватањем мандата, Мелони ће постати прва жена на месту премијера Италије, а владу ће формирати заједно са партнерима из "Форца Италије" Силвија Берлусконија и "Лиге" Матеа Салвинија.

Она је представила листу министара, тако да ће посланици о поверењу новој влади гласати већ следеће недеље и реч је о најбржем формирању владе од 2008. године, истакао је председник Матарела.

"Прошло је мање од месец дана од избора", истакао је председник Италије.

Број министарстава ће остати непромењен, тако да ће и ова влада бити састављена од 24 ресора.

Иначе, Салвини ће добити функцију министра инфраструктуре, док ће министарство спољних послова припасти Антонију Тајанију из "Форца Италије". Њих двојица ће, уједно, бити и потпредседници владе.

Раније су немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон поручили да су спремни за сарадњу са новом италијанском владом.

"Сваки пут када дође до промене власти због избора, то не може да промени добре односе које имамо са другим државама чланицама или, на пример, које имају Немачка и Италија", истакао је Шолц.

Ко је прва премијерка Италије?

Ђорђа Мелони је политичку каријеру започела у омладинском крилу Италијанског социјалног покрета који су након 1945. основале присталице Бенита Мусолинија.

Када је имала 21 годину, победила је на првим локалним изборима, а касније је постала најмлађа италијанска министарка у влади Силвија Берлусконија 2008. године. 

Након Белрусконијевог силаска са власти, Мелони је основала сопствену десничарску странку "Браћа Италије".

Она заговара традиционалне породичне вредности, противи се "ЛГБТ идеологији" и масовној имиграцији. Међутим, чврсто подржава чланство Италије у НАТО-у.

Када је реч о економским променама, многи је пореде са Маргарет Тачер због чињенице да најављује увођење строгих правила по питању потрошње новца из државног буџета.

image
VV inauguration
banner