Свет

Истраживање: Бајденов рејтинг дотакао ново дно у САД

Од свих председника САД, изабраних након Другог светског рата, само Роналд Реган почетком 1983. имао је нижи просечан рејтинг током деветог тромесечја од инаугурације, напомиње "Галуп"
Истраживање: Бајденов рејтинг дотакао ново дно у САДGetty © Sean Gallup/Getty Images

Рејтинг председника САД Џозефа Бајдена пао је на историјски низак ниво након што је најстарији амерички председник најавио да ће се кандидовати за реизбор, указују налази анкете "Галупа".

Америчка аналитичка кућа открила је да свега 37 одсто испитаника сматра да Бајден добро обавља посао председника, што је најмањи број који је "Галуп" пријавио од његове инаугурације 2021. године.

"Бајденов рејтинг се у протеклих 19 месеци налазио у распону од ниских 40 одсто, изузев актуелних резултата и рејтинга од 38 одсто који је достигао прошлог јула", поручено је из аналитичке куће.

"Галуп" напомиње да је од свих председника САД, изабраних након Другог светског рата, "само Роналд Реган почетком 1983. имао нижи просечан рејтинг током деветог тромесечја" од инаугурације.

Анкета је спроведена у периоду између трећег и 25. априла, а закључена је на дан, када је актуелни председник најавио да ће се кандидовати за реизбор. Бајденов тим је у уторак објавио први видео-спот у оквиру кампање, под слоганом "Хајде да завршимо посао."

Највећи изазови са којима се Бајден суочава укључују успоравање економског раста, високу инфлацију и енергетску кризу. Према "Галуповом" индексу економског поверења, свега 16 одсто Американаца оцењује економију као "одличну" или "добру", 37 одсто као "задовољавајућу", а 47 одсто као "лошу", док 75 одсто сматра да се економија земље погоршава.

Спрема се реванш Трампа и Бајдена?

Бивши председник САД и Бајденов противник на изборима 2020. године Доналд Трамп најавио је да ће се кандидовати на предстојећим изборима још у новембру прошле године. Иако обојица тек треба да однесу победу на унутарстраначким изборима, чини се да и Доналд Трамп и Џозеф Бајден рачунају на реванш 2024. године.

Трамп је велики део своје досадашње предизборне кампање посветио критици актуелне администрације, а посебно њених напора у наоружавању кијевског режима, истакавши у неколико наврата да је он једини кандидат који би окончао сукоб одмах по ступању на председничку функцију.

Бајден је, са друге стране, свој предизборни спот започео са снимцима упада на Капитол 6. јануара 2021. године, а који су спровели наводни Трампови присталице због сумњи да су избори на којима је Бајден победио 2020. године покрадени. Актуелни председник је такође осудио екстремисте "МАГА" покрета (акроним Трамповог политичког слогана, "Учинимо Америку поново великом").

image