Свет

"Фајненшел тајмс": Зашто Бајден не покушава да се реши Камале Харис

Савезници кажу да њена смена није опција
"Фајненшел тајмс": Зашто Бајден не покушава да се реши Камале ХарисGetty © Anna Moneymaker / Staff

Када је Џозеф Бајден најавио да ће се поново кандидовати за председника, амерички лидер није оставио никакву сумњу у то ко ће бити уз њега док тражи још четири године у Белој кући.

Бајденов троминутни снимак којим је најавио кандидатуру, препун је слика потпредседнице Камале Харис: Види се Харисова како се саветује са председником у Овалном кабинету; хода ходницима Беле куће; грли прву даму Џил Бајден; позира са бирачима.

"Хајде да завршимо овај посао, знам да можемо", каже Бајден на снимку на којем трепере насмејани председник и потпредседница.

Изузетно је ретко да актуелни председник замени свог потпредседника за другог потпредседника. Последњи пут се то догодило 1976. године када је републиканац Џералд Форд одбацио Нелсона Рокфелера да би се кандидовао са Бобаом Долом и, на крају, изгубио од демократе Џимија Картера, пише "Фајненшел тајмс".

Ипак, упорно се "шушка" да би Бајден могао да промени заменицу, делом због ниског рејтинга Харисове - више од 54 одсто Американаца има неповољно мишљење о њој, показале су анкете.

То можда и није проблем, али већина стручњака се слаже да су Бајденова највећа рањивост његове године.

Са 80 година, он је најстарији председник САД. Ако буде поново изабран, имаће 82 године када положи заклетву за други мандат и 86 година на крају свог мандата. А као потпредседница, Харисова је прва у реду да га наследи ако председник умре на функцији.

Људи блиски председнику инсистирају да Бајден, који се ослања на релативно малу, блиску групу дугогодишњих саветника, никада није размишљао да замени Камалу Харис. Један демократски оперативац рекао је да би то било једнако признању да је направио значајну грешку бирајући њу 2020.

"То на неки начин оспорава његову процену. Рекли сте нам да је то та особа... а сада нам говорите да је погрешна?", објашњавају председникови сарадници.

Гласине да је Бајден размишљао о томе да одбаци Харисову ако се буде поново кандидовао појачале су се у јануару, када је изгледало да је демократска сенаторка Елизабет Ворен избегла новинарско питање о Камали Харис.

Ворен је касније пружила подршку председници, али је њено изврдавање подсетило јавност на неславни успех Бајденове потпредседнице, пише "Фајненшел тајмс".

Прва жена, прва Афроамериканка и прва потпредседница азијског порекла, Харис је најављена као пионирка када ју је Бајден први пут именовао за свог кандидата. Америчка сенаторка и бивши главни тужилац Калифорније, виђена је као предност Бајденове кампање, неко ко ће моћи да прикупи средства и супротстави се Мајку Пенсу који је био потпредседник Доналда Трампа.

Међутим, слаб рејтинг није једини проблем Харисове, већ и низ гафова на које су републиканци брзо кренули, укључујући склоност да се смеје у наизглед неприкладним тренуцима.

У једном, сада озлоглашеном, интервјуу на почетку свог потпредседничког мандата, Харис је на питање зашто још није посетила америчко-мексичку границу иако је имала задатак да се бави имиграционом кризом кроз смех одговорила: "Нисам била у Европи".

Критичари и савезници подједнако примећују да би смена Харисове послала погрешну поруку женама и црним бирачима који су два стуба базе подршке демократа.

Њене присталице инсистирају на томе да је она сјајан активиста који може да посвети више времена кампањи, док Бајден мора да жонглира са захтевима председниковања. Неки иронично примећују да она има више енергије и издржљивости од времешног председника.

Многи очекују да ће Камала Харис играти водећу улогу у ширењу поруке демократа о заштити права на абортус, што је било питање кључно за добар учинак странке на прошлогодишњим изборима на средини мандата и које ће вероватно бити централно у политичкој дебати 2024.

"Мислим да је потпредседница огромна предност док улазимо у овај изборни циклус и кампању за реизбор", рекла је Џес О'Конел, демократски стратег и извршни директор компаније "Њуко стратеџиз".

О'Конел каже и да је Харис била "изузетно добро позиционирана" да буде "невероватан гласник".

"Она је била у неким од најтежих борби које смо имали око демократије и права на абортус, а оне су у току", додала је.

Други кажу да ће бирачи на крају направити свој избор на основу тога да ли више воле Бајдена у односу на онога ко добије републиканску номинацију.

"За потпредседника је веома тешко да помогне или одмогне кандидату на било који значајан начин", рекао је Мет Бенет, суоснивач демократског тинк-тенка "Трећи пут".

"Председнички избори су бирање главног човека".

"Харис може бити предност као портпарол кампање, као сурогат број један, али на крају ће бити Бајден против Трампа, или било кога другог кога републиканци номинују".

image
VV inauguration
banner