Свет

Подаци о британској нуклеарној подморници пронађени у тоалету паба

"ХМС Ансон" представља врхунац војних способности Уједињеног Краљевства и најнапреднију светску подморницу
Подаци о британској нуклеарној подморници пронађени у тоалету пабаwww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence

Нацрти торпедног механизма за најновију подморницу на нуклеарни погон британске Краљевске морнарице пронађени су на поду тоалета паба у северној Енглеској, пренео је острвски лист "Сан".

Подаци у вези са једном од најнапреднијих подморница британске морнарице "ХМС Ансон", вредне 1,3 милијарде фунти, наводно су означени као "званично осетљиви", што значи да је особа која је документа "заборавила" у пабу прекршила низ прописа у вези с дељењем информација ван пословног окружења.

Портпарол Краљевске морнарице саопштио је да је покренута истрагу о овом инциденту, али и да се ради о "генеричким", а не поверљивим папирима.

"Ово су генеричка документа о обуци која не садрже поверљиве информације. Међутим, све безбедносне ствари схватамо изузетно озбиљно и истражићемо околности", истакао је он.

Према писању "Сана", досијеи су откривени у лучком граду Бароу ин Фернесу у препуном пабу који се налази недалеко од бродоградилишта "БАЕ Системс".

Морнарица описује подморницу "ХМС Ансон", која је у флоти од прошле године, као "врхунац  војних способности Уједињеног Краљевства" и "најнапреднију светску подморницу". "ХМС Ансон" може да испаљују пројектиле "томахавк" а у фебруару је отпловила у поморску базу "Клајд" у Шкотској на пробе на мору. 

image