Свет

Бивши премијер Аустралије: Куповина нуклеарних подморница од САД најгори посао у историји

Пол Китинг изнео је оштре критике на рачун актуелне владе, указавши да је Камбера занемарила потенцијално бољу понуду од Француске зарад сарадње са САД и Великом Британијом
Бивши премијер Аустралије: Куповина нуклеарних подморница од САД најгори посао у историјиwww.globallookpress.com © Paul Hennessy/Keystone Press Agency

Бивши премијер Аустралије Пол Китинг назвао је данас куповину подморница на нуклеарни погон од САД "најгорим послом у историји" и "најгором међународном одлуком" аустралијске лабуристичке владе.

Китинг, иначе лабуриста, оштро је критиковао владу Ентонија Албанезеа, који је из исте странке.

Бивши премијер је критиковао "неспособност" лабуриста који су 2021. године гласали за прикључење Канбере нуклеарном пакту АУКУС, заједно са САД и Великом Британијом, иако тада, као опозиција, нису имали обавезу да то учине, пренео је "Гардијан".

Китинг је критиковао министре одбране и спољних послова, Ричарда Марлса и Пени Вонг, назвавиши их "озбиљно неразумним", додајући да је Вонг својим одлукама дозволила да војни интереси надмаше дипломатију.

Он је такође исмејао усклађивање Аустралије са Великом Британијом, за коју је рекао да тражи "наивчине са којом би се стварала глобална Британија... након што је будала (Борис) Џонсон уништио њихово место у Европи".

Према писању Ројтерса, Канбера ће на набавку нуклеарних подморница потрошити до 245 милијарди америчких долара до 2055.

Китинг је рекао да је куповина до осам нуклеарних подморница "најгори посао у историји", јер је за те паре могло да се купи 40 до 50 конвенционалних подморница.

Бивши премијер Аустралије је открио да је Француска, која је првобитно имала договор са Аустралијом, па га изгубила због пакта АУКУС, понудила нови договор за најновије француске нуклеарне подморнице, у којима би било "само пет одсто обогаћеног уранијума, а не 95 одсто" и које би стигле чврсто утврђеним датумом 2034. године по фиксним ценама.

"Али, Француска није добила никакав одговор", додао је Китинг.

image
VV inauguration
banner