Свет

Коме треба пољопривреда? ЕУ подржала план холандских власти да затворе хиљаде фарми

Европска комисија у Бриселу подржала је план владе премијера Марка Рутеа у Холандији према којем би хиљаде фарми требало да буду затворене како би се испунили климатски циљеви ЕУ
Коме треба пољопривреда? ЕУ подржала план холандских власти да затворе хиљаде фармиGetty © Pierre Crom / Stringer

Владајући огранак Европске уније званично је подржао планове холандске владе да отера хиљаде фармера са њихове земље како би испунили "Натура 2000" шему ЕУ за заштиту одређене животне средине.

План, на основу ког би пољопривредницима било понуђена рефундација од 120 одсто вредности њихове фарме, могао би да доведе до затварања неких 3.000 такозваних "главних" емитера азота.

Брисел је оценио да су холандски планови "неопходни и одговарајући" јер испуњавају шире циљеве Европског зеленог договора.

"Позитивни ефекти превазилазе било какве дисторзије слободног тржишта", додаје се у саопштењу.

Поред плана да откупи - или евентуално истера ако одбију - фарме које емитују највише азота, влада такође планира засебну шему на основу које би произвођачи млека и узгајивачи свиња и пернатих животиња добили 100 одсто вредности своје фарме ако је затворе.

Очекује се да ће укупно бити издвојено око 1,4 милијарде евра за обе шеме затварања фарме.

Ако план "уроди плодом", то не само да би био велики ударац за пољопривредну индустрију у Холандији, која је једна од најпродуктивнијих у Европи, већ би потенцијално могао да утиче и на друге будући да је део услова шеме откупа да је холандским фармерима забрањено да се селе у друге земље и тамо отварају фарме. Другим речима, њихово знање и стручност су протраћени.

План гашења хиљада фарми никако није готова ствар, будући дагневни фармери подржавају Покрет пољопривредника и грађана (БББ) који не само да је највећа странка у холандском Сенату у марту, већ и једна од највећих партија на покрајинском нивоу где су многи фарме се налазе.

image
VV inauguration
banner