Свет

Холандски фармери заузели Хаг: Убијате нас вашом "зеленом" агендом, то неће проћи

Холандски пољопривредници протестују у Хагу због "зелене" политике своје владе
Холандски фармери заузели Хаг: Убијате нас вашом "зеленом" агендом, то неће проћиwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Хиљаде фармера протестовало је данас у парку у Хагу против планова холандске владе да смањи емисију нитрата, док су климатски активисти из групе "Побуна против истребљења" који се противе државној подршци индустрији фосилних горива пробили полицијске кордоне како би блокирали главни пут у холандској престоници.

Пољопривредници су рано јутрос кренули тракторима према Хагу упркос забрани тешких возила уведеној уочи протеста против владиног плана да смањи емисију нитрата, а неки су позвали на излазак Холандије из Европске уније.

Док је Амстердам званична престоница Холандије, Хаг је њена административна престоница, где се налазе извршна и законодавна власт, као и највиши суд краљевине.

Локална влада увела је ванредно стање у граду, а власти су поставиле војне камионе близу раскрсница како би спречили тракторе да уђу у центар.

Демонстрације су најављене неколико дана пре покрајинских избора када ће се посредно бирати и горњи дом националног парламента. Избори у среду би могли да утичу на предлоге за смањење употребе нитрата, вођене диктатима Европске уније и вероватно ће нанети тежак ударац пољопривредницима или их потпуно истерати из посла.

Пољопривредници такође протестују због владине политике о бенефицијама за децу и третману становника северне провинције Гронинген чији су домови оштећени у земљотресима изазваним деценијама вађења природног гаса.

Полиција у Хагу саопштила је да је зауставила групу трактора у близини града и упутила фармере да аутобусом оду на протест.

Бес који је предлог смањења употребе нитрата изазвао у Холандији, проширио се и на друге европске земље, са широко распрострањеном перцепцијом да политику води Европска унија.

Пре нешто више од недељу дана, фармери су довезли стотине трактора у срце белгијске престонице Брисела, која такође служи као главно седиште моћи ЕУ.

Холандска влада је саопштила да се емисије нитрата, које су нуспоследица сточарства, транспорта и индустрија, морају драстично смањити у близини подручја која су део мреже заштићених станишта за угрожене биљке и дивље животиње која се протеже широм Европске уније.

Владајућа коалиција жели да смањи емисије загађивача, претежно нитрата, за 50 одсто широм земље до 2030. Министри су назвали предлог "неизбежном транзицијом" која има за циљ побољшање квалитета ваздуха, земљишта и воде и упозорили су да ће то значити "да не могу сви фармери да наставе свој посао".

"Месо желе да замене инсектима. Аутомобиле желе да забране. Слобода се надгледа кјуар кодовима. Фарме које су постојале генерацијама, сада морају да се затворе. То неће проћи", рекао је "Брајтбарту" Том Вандендрише, члан Европског парламента из белгијске партије Вламс беланг.

Док холандски фармери протестују, климатски активисти захтевају да се прекине владина подршка компанијама за фосилна горива.

image