Свет

Култ једноумља: У Летонији забрањено мишљење другачије од владиног

Измене закона предлажу да се забрани рад у државним институцијама онима чије су активности усмерене против територијалног интегритета Украјине
Култ једноумља: У Летонији забрањено мишљење другачије од владиногwww.globallookpress.com © Daniel Kalker

Летонија намерава да законски забрани запосленима у државним институцијама да имају мишљење о догађајима у Украјини, које се не поклапа са званичним ставом владе.

Наиме, Комитет за националну безбедност Сејма ће народној скупштини Летоније предати на разматрање измене Закона о јавној управи, које предвиђају да се лојалност Летонији и Уставу сматра обавезом запослених у јавној управи, преноси агенција ЛЕТА.

Предлог закона је направљен након резултата петиције о "Забрани појединцима који подржавају Кремљ да буду на функцијама у државним и општинским институцијама" која је сакупила 13.000 потписа.

"Демократе морају да буду способне да заштите своју државу, Устав и грађане од спољних и унутрашњих претњи", рекао је председник комитета Јанис Домбрава. Због тога, према његовом мишљењу, људи који су нелојални Летонији и Уставу не могу да раде у државним и општинским институцијама.

Амандманима се предлаже да се забрани рад у државним институцијама онима чије су активности усмерене против територијалног интегритета Украјине. А запосленима ће бити забрањено да изражавају мишљење или врше радње које су усмерене против територијалног интегритета, суверенитета, независности и уставног поретка демократске државе.

image