Свет

УН замера Летонији укидање (руског) језика

Летонија је 2022. године усвојила закон којим се захтева да се настава у свим образовним установама изводи искључиво на летонском језику, што је у супротности су са међународним стандардима људских права
УН замера Летонији укидање (руског) језикаwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Експерти Европске уније упозорили су да су недавне законске промене у Летонији, које подразумевају ограничење образовања на језицима мањина, у супротности са стандардима људских права, те да могу да представљају дискриминацију, објављено је на веб-страници Канцеларије високог канцелара Уједињених нација за људска права.

Наиме, Летонија је 2022. године формулисала, а потом и усвојила закон којим се мења образовни систем те земље, а који захтева од свих предшколских и школских установа – укључујући и двојезичне установе и оне које раде на језицима мањина – да пређу на наставу искључиво на летонском.

Настава у Летонији ће се, дакле, најкасније од септембра 2025. године, одржавати само на летонском.

"Ови амандмани, који озбиљно ограничавају образовање на језицима мањина, у супротности су са међународним стандардима људских права, укључујући забрану дискриминације на основу језика и Конвенцијом УН о правима детета", рекли су стручњаци ЕУ.

Међутим, у њиховом саопштењу није наведено да се међу дискриминисаним "језицима мањина" најпре налази руски језик, будући да је то матерњи језик сваком трећем Летонцу. Иронија је већа ако се узме у обзир да експерти ЕУ Летонији замерају то што укида језик који и они сами укидају тиме што не смеју да га спомену.

Пре доношења спорног закона постепено је смањиван број школа и универзитета у којима је настава могла да се прати на руском, а уведено је и обавезно учење летонског у свим средњим школама, будући да је то једини званични језик у тој балтичкој земљи.

Русија је годинама уназад оптуживала Летонију да крши мањинска права, а језичку реформу карактерисала је као део "дискриминаторске политике насилне асимилације становништва које говори руски језик која траје више од 25 година".

Летонија је раније забранила емитовање руских информативних канала, а потом отишла и корак даље – донела закон који ће гледаоце "илегалних" прекограничних сателитских телевизија кажњавати само због подешавања пријемника на те канале.

image