Свет

Не могу без Москве: Како Америка финансира руску специјалну војну операцију?

Упркос санкцијама, САД не одустају од набавке нуклеарног горива од Кремља, па је у те сврхе прошле године потрошила милијарду долара
Не могу без Москве: Како Америка финансира руску специјалну војну операцију?Getty © George Frey

Сједињене Америчке Државе којима су, због Специјалне војне операције у Украјини, уста пуна приче о санкционисању енергената из Русије, али на руско нуклеарно гориво ипак нису "гадљиве".

Заправо, руска нуклеарна енергетска корпорација "Росатом", према писању "Волстрит џорнала", обезбеђује чак четвртину америчког нуклеарног горива, а Сједињене Државе, колико год да су "љуте" на Кремљ, настављају да Москви плаћају овај ресурс, само прошле године трошећи на њега укупно милијарду долара.

"Америчке компаније скупо плаћају ресурсе потребне за напајање реактора у САД, што значи да током рата финансирају и Русију и Украјину. Међутим, са 113 милијарди долара, подршке Конгреса Украјини у виду војне, владине и хуманитарне помоћи далеко је премашила милијарду долара коју су америчке компаније потрошиле на нуклеарно гориво Росатома 2022", запажа "Њузвик".

Русија, наиме, има залихе уранијума које су међу највећим у свету, а такође се истиче и у томе што је једна од малобројних земаља које су способне за високоспецијализовани процес његовог претварања у обогаћени уранијум, који се затим може користити као нуклеарно гориво. 

Комерцијалне фабрике за конверзију уранијума осим у Русији, раде и у Канади, Кини и Француској, али Русија ипак има највише инфраструктуре потребне за његово обогаћивање.

Нуклеарно гориво све је популарније у тренутку док се свет бори са ефектима и повећаном забринутошћу због климатских промена, пише "Њузвик", додајући да нуклеарна енергија нема емисију загађујућих материја и да је други највећи извор енергије са ниским садржајем угљеника у свету иза хидроенергије.

image