Свет

У импровизованим чамцима преплавили Медитеран: Половина миграната уђе преко воде

Нелегални уласци у ЕУ преко централног Медитерана порасли за 300 одсто
У импровизованим чамцима  преплавили Медитеран: Половина миграната уђе преко водеwww.globallookpress.com © Jesus Merida

Преласци миграната преко централног Медитерана достигли су ниво без преседана, захваљујући све организованијим бандама кријумчара који јефтино производе и продају импровизоване чамце, изјавио је шеф Агенције за европску граничну и обалску стражу (Фронтекс) за АФП.

Од јануара до априла, број нелегалних улазака у ЕУ преко централног Медитерана порастао је за скоро 300 одсто у односу на исти период 2022. године, достижући цифру од 42.200. 

"Ово никада раније нисам видео", рекао је Ханс Лајтенс, шеф Фронтекса, додајући да тај број представља половину од 80.700 нелегалних улазака у ЕУ који су забележени од почетка године. 

Лајтенс је истакао да је нарочито повећан број улазака из Туниса: чак 1.100 одсто више у односу на прошлу годину. 

У саопштењу које је Фронтекс послао агенцији АФП, истиче се да је број прелазака преко ове руте највиши од 2009. године, тј. од када је почело прикупљање ових података.

До повећања је дошло због промене начина функционисања кријумчара и ниже цене преласка које се нуде мигрантима, оценио је Лајтенс.

"Тренутно користе мале, импровизоване, металне чамце које могу да се направе на плажи за 24 сата и који коштају око 1.000 евра. Нижа цена значи да им је потребан већи број прелазака, па има разлога зашто форсирају већи број", наводи Лајтенс и додаје да тиме такође могу да се објасне актуелни трендови раста. 

Истиче да су кријумчари све боље организовани и да се међусобно такмиче, а да им људски губици не представљају проблем. У најмање једном случају, конкуренција је била та која је потопила неки чамац. 

Невладине организације за људска права, нарочито "Хјуман рајтс воч", оптужиле су Фронтекс да је саучесник злостављања миграната у Либији, као и да сарађује са либијском обалском стражом на пресретању чамаца и присилном враћању, што је Лајтенс демантовао. 

Мисија УН за утврђивање чињеница упозорила је да су мигранти, заглављени у Либији у покушају да се домогну Европе, систематски мучени и терани у сексуално ропство. 

"Када је брод у невољи, емитујемо позив у помоћ који примају и власти у Либији и Тунису. Ако се центар за координацију сложи да ће либијска обалска стража да врши потрагу и спасавање, они су ти који воде акцију и спасавају животе. Присилно враћање је нешто сасвим друго. Ми смо, иако то може да звучи мало грубо, равнодушни према томе ко спасава животе, све док су они спасени", рекао је Лајтенс за АФП. 

image