Свет

Турнеја Зеленског у Италији: Поклонио папи панцир са ликом Богородице (ФОТО)

Италијански председник је истакао пуну подршку Италије Украјини у погледу војне, финансијске, хуманитарне и помоћи за обнову
Турнеја Зеленског у Италији: Поклонио папи панцир са ликом Богородице (ФОТО)© TANJUG/AP Photo/Alessandra Tarantino

Украјински председник састао се са поглаваром Римокатоличке цркве папом Франциском у Ватикану приликом посете Италији.

Састанак папе и украјинског председника трајао је око 40 минута, пренео је Ројтерс подсећајући да су се њих двојица претходно састали 2020. године, али да су имали више телефонских разговора откако је почео сукоб у Украјини.

Зеленски је, како се наводи у извештају, поглавару свих католика поклонио панцир који је користио украјински војник, а који је касније осликан и то ликом Богородице.

Италија у потпуности подржава Украјину у њеном отпору према Русији, изјавио је председник Италије Серђо Матарела поздрављајући председника Украјине Владимира Зеленског у својој резиденцији у Риму.

Матарела је поручио Зеленском да му је част што је у Риму, пренела је италијанска телевизија.

"Тражио сам да се поново састанемо после нашег разговора пре више година и у овим другачијим околностима, ми смо потпуно на вашој страни", истакао је председник Италије, пренео је Ројтерс.

Матарела је поновио пуну подршку Италије Украјини у погледу војне, финансијске, хуманитарне и помоћи за обнову у краткорочном и дугорочном периоду, наводи неименовани извор из кабинета председника.

Он је казао Зеленском да, док сви подржавају Украјину у њеној жељи за миром, то мора бити прави мир, а не предаја, рекао је извор.

Зеленски се потом састао на радном ручку са италијанском премијерком Ђорђом Мелони, која је обећала пуну подршку Италије Украјини и поручила да ће Италија наставити да снабдева Украјину оружјем и подржавати је колико год буде потребно.

"Кладимо се на победу Украјине", истакла је Мелони.

Зеленски ће боравак у Риму завршити посетом Ватикану где ће се састати са папом Франциском. 

Он ће, како је британској агенцији навео извор из немачке владе, сутра допутовати у Берлин, који је донео одлуку о највећој војној помоћи Украјини до сада од 2,7 милијарди евра.

image
VV inauguration
banner