Свет

Италијански председник: Руска култура је интегрални део европске културе

Серђо Матарела одговорио на критике због тога што је чувена оперска кућа на репертоар поставила оперу "Борис Годунов"
Италијански председник: Руска култура је интегрални део европске културеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Alessandro Bremec

Велика руска култура не може да се поништи без обзира на ратове које њени лидери започињу, поручио је италијански председник Серђо Матарела, осврнувши се на чињеницу да је нова сезона миланске Скале отворена премијером опере руског композитора Модеста Мусоргског.

"Велика руска култура је интегрални део европске културе", навео је Матарела, преносе италијански медији.

Он је током вечере са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен поручио да премијера руског композитора не може да се доведе у везу са ратом у Украјини, као и да не може да се говори о пропагандној победи председника Русије Владимира Путина.

"То нису ставови са којима се слажем ни на културном, али ни на политичком плану", рекао је Матарела и истакао да рат нема везе са грађанима Русије и руском културом.

Током отварања нове сезоне, испред миланске Скале је демонстрирало 20-ак људи због тога што је чувена оперска кућа на репертоар поставила оперу "Борис Годунов".

Они су махали украјинском заставом и истакли транспаренте са порукама којима се за рат у Украјини осуђује председник Русије Владимир Путин.

image
VV inauguration
banner