Свет

САД понудиле 10 милиона долара за информације о руском хакеру

Заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков оценио је да непријатељске земље појачавају активности против Русије, и да је хапшење Роберта Шонова још један доказ за то
САД понудиле 10 милиона долара за информације о руском хакеруGetty © Alex Wong/Getty Images

Амерички Стејт департмент је данас, у оквиру Програма за борбу против транснационалног организованог криминала (ТОЦРП), понудио награду у износу до десет милиона долара, за информације које би довеле до хапшења и/или осуде руског држављанина Михаила Павловича Матвејева због сајбер напада уцењивачким софтвером, ренсомвером, на сајтове америчке владе и компанија.

"Предузимамо ове акције против Матвејева због његове улоге у нападима ренсомвером који су усмерени на америчку полицију, предузећа и критичну инфраструктуру широм света", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

У вези са овом акцијом, Министарство правде је отпечатило две оптужнице против Матвејева у округу Колумбија и округу Њу Џерси, а Министарство финансија је такође увело санкције руском хакеру, изјавио је портпарол одељења Метју Милер.

Навео је да је "Русија сигурно уточиште за сајбер криминалце, који су слободни да "спроводе злонамерне сајбер операције против Сједињених Држава и њених партнера и савезника".

Програм за борбу против транснационалног организованог криминала основао је Конгрес 2013. године као алат за помоћ Влади САД да идентификује и приведе правди чланове значајних транснационалних криминалних организација.

САД су, такође, најоштрије осудиле хапшење бившег службеника америчке дипломатске мисије у Русији, саопштено је из Стејт департмента, пренео је Ројтерс.

Неименована званичница окружног суда у Москви изјавила је данас да ће тај суд у четвртак размотрити предлог руске Федералне безбедносне службе (ФСБ) за продужење притвора бившем службенику америчке амбасаде у Русији Роберту Шонову, који је оптужен за заверу са страном земљом или организацијом.

Истражитељи ФСБ-а затражили су продужење притвора за још три месеца, преноси ТАСС.

Заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков оценио је да непријатељске земље појачавају активности против Русије, и да је хапшење Роберта Шонова још један доказ за то.

Раније је "Комерсант" јавио да је у Владивостоку, уз асистенцију ФСБ, приведен бивши службеник америчке амбасаде у Русији Роберт Шонов.

Шонов се терети на основу члана 275.1 Кривичног законика Руске Федерације, који се односи на "сарадњу на поверљивој основи са страном државом", а за то дело је запрећена казна од три до осам година затвора.

image