Свет

Украјина постала чланица НАТО Центра за сајбер безбедност

Центар је основан 2008. године на иницијативу Естоније, а Украјина је постала члан на 15. годишњицу оснивања организације
Украјина постала чланица НАТО Центра за сајбер безбедностwww.globallookpress.com © IMAGO/Madis Veltman

Украјина је постала члан Центра за питања сајбер безбедности НАТО-а (ЦЦДЦОЕ), преноси украјински портал УНИАН.

Министарство спољних послова Украјине саопштило је да је "захвално државама спонзорима ЦЦДЦОЕ-а зато што су Украјину позвали да се прикључи" и да "изражава посебну захвалност влади Естоније за подршку и помоћ на путу да Украјина постане део ЦЦДЦОЕ-а НАТО-а". 

Захвалност украјинске стране на мрежама је испраћена сликом централe ове организације у Талину, у Естонији, испред које сада заједно са заставама неких других држава стоји и застава Украјине. 

"Национална застава Украјине данас је званично подигнута код НАТО централе" за сајбер безбедност у Талину, "што означава и да је Украјина званично приступила ЦЦДЦОЕ-у", навело је министарство на Твитеру.

Првобитни захтев о приступању организацији Кијев је упутио у августу 2021. године. У фебруару 2022. Мађарска је блокирала улазак Украјине у овај сајбер центар, али је у марту исте године ипак изгласано да јој се да статус државе-чланице.

Центар је основан 2008. године на иницијативу Естоније, а Украјина је постала члан на 15. годишњицу оснивања организације. 

Без обзира на то, НАТО је одлучан да Украјину не прихвати у своје "окриље" све док се сукоб у тој земљи не заврши, о чему су више пута говорили истакнути званичници организације, а што, по његовим речима, разуме и председник Украјине Владимир Зеленски. Ипак, Кијев наставља да захтева што конкретније кораке којима би се та земља што више приближила НАТО-у, а Зеленски је након јучерашње европске турнеје изјавио да сматра да сада "има више подршке за улазак Украјине у ЕУ и више разумевања за приступање НАТО-у".

image