Свет

"Волстрит џорнал": Запањујући пораст смртности младих у САД

Дроге, доступност оружја, саобраћајне несреће и "епидемија" менталног здравља учинили су да смртност међу децом и тинејџерима
"Волстрит џорнал": Запањујући пораст смртности младих у САД© Unsplash/Gaelle Marcel

Стопа смртности међу младим Американцима порасла је на највиши ниво у протеклих 15 година, а убиства, дроге, самоубиства и саобраћајне несреће међу главним узроцима, пише "Волстрит џорнал".

Између 2019. и 2020. године, укупна стопа смртности за узраст од 1 до 19 година порасла је за 10,7 одсто, а наредне године за додатних 8,3 одсто, према анализи директора емеритуса Центра за друштво и здравље на Универзитету Вирџинија комонвелт Стивена Вулфа и његовог тима сарадника.

Ово представља највећи пораст за две узастопне године у протеклих пола века, односно откако америчка влада прати такве бројке, пише "Волстрит џорнал".

Пораст стопе смртности међу младим Американцима убрзао се након 2020. године, наводи лист, истакавши да
пандемија ковида 19 није непосредно допринела томе, али истраживачи сматрају да проблеми које је она изазвала или погоршала, укључујући пораст броја случајева анксиозности и депресије, јесу.

Већи приступ ватреном оружју, опасна вожња и смртоносни наркотици такође су допринели повећању стопе смртности.

Такође, САД су једина земља међу својим премцима где ватрено оружје представља главни узрок смрти код младих, пише "Волстрит џорнал".

Стопа самоубистава међу Американцима старости од 10 до 19 година почела је да расте 2007. године, док је стопа убистава у истој старосној категорији почела да расте 2013, указује истраживачи рад Вулфа и сарадника.

Међутим, овај тренд није привукао пажњу зато што је укупна стопа смртности међу децом и адолесцентима у САД тада и даље опадала, наводи се.

Повећање броја самоубистава и убистава међу младима у почетку је прошло углавном непримећено јер су свеукупне стопе смртности деце и адолесцената и даље опадале већину година.

Утицај пандемије на пораст смртности међу младима у САД

Када је пандемија почела, смртност младих због самоубистава и убистава је порасла. Смртни случајеви узроковани предозирањем дрогом и лековима, као и они у саобраћајним несрећама такође су значајно порасли, пише "Волстрит џорнал", а овај пораст се највише осетио међу старијом децом и тинејџерима узраста од 10 до 19 година.

Лекари и истраживачи јавног здравља сматрају да су затварање школа, отказивање спортских и омладинских активности и ограничавање дружења уживо погоршали растућу епидемију менталног здравља међу младим људима у САД.

Друштвене мреже су, кажу, овај проблем додатно погоршале, заменивши успешне међуљудске везе са жудњом за пажњом на мрежи која младе људе оставља неиспуњенима и излаже их садржајима који величају нездраве обрасце понашања, као што су поремећаји у исхрани и самоповређивање.

Истраживачи указују на чињеницу да се поседовање оружја повећало током пандемије и да су високопрофилни случајеви полицијског насиља смањили поверење у полицију међу народом.

То је навело неке људе да прибегну смртоносним облицима "уличне правде", рекао је Данијел Вебстер, професор јавног здравља на Универзитету Џонс Хопкинс.

Растућа доступност оружја произведеног од делова купљених на интернету или направљених помоћу 3-Д штампача такође је олакшала тинејџерима да набаве ватрено оружје, додаје Вебстер.

Истраживачи такође сматрају да је смањени број аутомобила на путу током пандемије подстакао неке људе да возе безобзирније и да су телефони који одвраћају пажњу учинили вожњу леталнијом последњих година.

Конзумирање алкохола се повећало током пандемије, што је вероватно повећало смртност узроковану вожњом у пијаном стању, пише "Волстрит џорнал".

Многи стручњаци за јавно здравље сматрају да крај пандемије неће преокренути пораст стопе смртности међу младима. Неки предвиђају да ће се овај тренд наставити због постојећих проблема са менталним здрављем и доступности оружја.

image