Србија и Балкан

Одржана прва седница Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих

Ова група ће координисати кризни одговор на потребе особа погођених трагичним догађајима у Србији, пре свега породица жртава, ученика и наставника, кроз хитне мере у оквиру пројекта које ће спроводити Институт за ментално здравље
Одржана прва седница Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Прва седница Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих, која је формирана одлуком Владе Србије, одржана је данас.

Поред представника Владе Србије у радној групи су: Милица Пејовић Милованчевић, Институт за ментално здравље, Тамара Џамоња, председник Друштва психолога Србије, Ана Кораћ, Институт за ментално здравље, као и представници Уницефа, саопштено је из Владе Србије.

Радна група ће координисати кризни одговор на потребе погођених особа - породица жртава, ученика и наставника, кроз хитне мере у оквиру пројекта које ће спровести Институт за ментално здравље.

Поред Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих, одлуком владе формирани су и Савет за спречавање вршњачког насиља и Радна група за безбедност деце на интернету, наглашено је у саопштењу Владе Србије.

Председница Владе Србије Ана Брнабић захвалила се свим члановима што учествују у раду овог тела, јер је од изузетног значаја да радна група почне са деловањем што је пре могуће.

Она је истакла да ће Влада Србије подржавати, пратити и координисати функционисање ове радне групе, али да ће главну реч водити стручњаци, чију ће сваку одлуку влада у потпуности испоштовати и спровести у дело.

Милица Пејовић Милованчевић истакла је да је ситуација у којој се читава земља нашла потпуно нова и представлја нешто са чим се у својим каријерама до сада нису сусрели, наведено је у саопштењу владе.

Према њеним речима, неопходно је фокусирати се на децу и њихово ментално здравље, пре него на било шта друго, како би из свега овога изашли са што мање последица.

Тамара Џамоња истакла је да је неопходно формирати специјализоване и сталне тимове, који ће се бавити појединачним стварима, као што су тимови за подршку деци, родитељима и наставницима.

Она је истакла је важно да се састави тих тимова не мењају, јер људима којима је потребна помоћ, такође је потребна и извесна врста сталности и предвидивости.

Радна група ће уз помоћ међународних партнера, Уницефа и земаља које су имале искуства са сличним трагедијама попут ове са којима се Србија суочава, предузети све даље кораке који подразумевају пружање подршке деци и њиховим породицама, као и културе сећања на све жртве.

image