Свет

Јапански премијер: Не планирамо да се придружимо НАТО-у

Постоји могућност отварања представништва Алијансе у Токију, али до сада није донета никаква одлука, казао је Фумио Кишида
Јапански премијер: Не планирамо да се придружимо НАТО-уGetty © Photo by Takashi Aoyama/Getty Images

Јапан не планира улазак у НАТО, док одлука о отварању представништва Северноатлантске алијансе у земљи још није донета, изјавио је премијер те земље Фумио Кишида.

"Јапан нема планове да се придружи НАТО-у ни као стална ни као придружена чланица. Међутим, постоји могућност отварања представништва Алијансе у Токију. О овој теми се разговара, али до сада није донета никаква одлука", казао је Кишида.

Он је истакао да ће Јапан наставити да јача сарадњу са државама чланицама НАТО-а и њиховим савезницима с обзиром на тешке изазове са којима се тренутно суочава међународни поредак.

Раније су локални медији јавили да Алијанса следеће године намерава да отвори представништво у Токију. Напомиње се да ће служити као канцеларија за везу преко које ће земље НАТО-а и Јапан моћи да се консултују о разним питањима. 

Очекује се да ће и други савезници Алијансе у региону, посебно Аустралија, Нови Зеланд и Јужна Кореја, моћи да учествују у оваквим разговорима. Таква одлука може бити одобрена пре следећег самита НАТО-а, који ће бити одржан од 11. до 12. јуна у Литванији.

image
VV inauguration
banner