Свет

Јапан опростио Америци Хирошиму? Ни речи о томе ко је бацио атомску бомбу

Уместо помена на више од 200 хиљада људи који су страдали од атомске бомбе, јапански премијер Фумио Кишида најавио помоћ Украјини око 100 војних возила и око 30.000 пакета хране
Јапан опростио Америци Хирошиму? Ни речи о томе ко је бацио атомску бомбу© Tanjug/Lim Hun-jung/Yonhap via AP

Јапански премијер Фумио Кишида, говорећи о трагедији овог града на завршној конференцији за новинаре самита Г7, ниједном није поменуо ко је тачно бацио атомску бомбу на Хирошиму током Другог светског рата.

"У лето 1945. године, Хирошима је уништена у атомском бомбардовању. Парк мира и ово место у трену су се претворили у спаљену земљу. После тога, трудом становника, почев од "хибакуша" – становника који су преживели бомбардовање, Хирошима се претворила у овај прелепи град. Претворила се у град мира. Ко би могао да замисли тако нешто?", рекао је он.

Истовремено, јапански премијер је рекао да је пре седам година, док је био министар спољних послова, организовао самит министара Г7 у Хирошими, а месец дана касније и прву посету председника САД овом граду – тада је био Барак Обама.

У августу 1945. амерички пилоти су бацили атомске бомбе на два јапанска града. Од експлозије и њених последица у Хирошими, од 350.000 становника, страдало је 140.000 људи, у Нагасакију - 74.000. Огромна већина жртава бомбардовања били су цивили.

Подршка Украјини и санкције Русији

Кишида је најавио да ће Јапан послати Украјини око 100 војних возила и око 30.000 пакета хране.

Он је током сусрета са украјинским председником Володимиром Зеленским на маргинама самита Г7 у Хирошими рекао и да би Јапан могао да прими рањене украјинске војнике, пренео је "Кијев индепендент".

Кишида је рекао да су лидери Г7 уједињени "више него икада" по питању руског рата против Украјине и уверио да ће његова земља "снажно подржати Кијев у свим аспектима", укључујући и увођењу санкција против Русије.

Кишида је, такође, рекао да су руске нуклеарне претње "неприхватљиве", саопштено је из јапанског министарства спољних послова.

Јапански премијер је додао да ће Јапанска банка за међународну сарадњу обезбедити 674 милиона долара самураи обвезница за Пољску, како би се помогло украјинским избеглицама.

Такође, Јапан планира да пружи помоћ Украјини за реконструкцију порушених објеката у износу од 7,6 милијарди долара.

image