Свет

Британски парламент прогласио "Гладомор" геноцидом над Украјинцима

Гласање које је иницирала посланица конзервативаца Полин Летам треба да, према њеним речима, буде порука председнику Путину
Британски парламент прогласио "Гладомор" геноцидом над Украјинцимаwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © Nazar Furyk

Посланици Доњег дома британског парламента једногласно су подржали одлуку да се "Холодомор" или "Гладомор", масовна смрт од глади у Украјини тридесетих година прошлог века, призна као геноцид над украјинским народом.

Гласање које је иницирала посланица конзервативаца Полин Летам, иако не подразумева никакве конкретне кораке, треба према њеним речима, да буде порука председнику Путину у вези са, како каже, ратом који је започео у Украјини.

"Совјетски Савез је уништио милионе Украјинаца насилним изгладњивањем и присилним пресељењем, што подсећа на данашње догађаје у Украјини", нагласила  је Летам и додала да је "Стаљин 30-их, као Путин данас, желео да уништи украјински народ и украјински идентитет".

"Надајмо се да ћемо данас, гласањем за признавање "Гладомора" као геноцида, послати јасну поруку Путину и свету да британски парламент подржава Украјину и да нећемо толерисати ратне злочине, прошле или садашње", изјавила је Летам.

Она је такође подсетила да су многе земље, укључујући Аустралију, Канаду, Ирску и Бразил, већ признале "Гладомор" као геноцид", а немачки Бундестаг и амерички Конгрес усвојили су релевантне резолуције.

Крајем марта одлуку да се "Гладомор" призна као геноцид донео је и француски парламент а тада је председник украјинског парламента Руслан Стефанчук рекао да је 26 земаља света признало "Гладомор"  као геноцид, од којих 11, у последњих годину дана.

Украјина је дуги низ година покушавала да натера свет и Русију да признају глад из раних тридесетих као геноцид над Украјинцима.

Русија не прихвата категоризацију овог догађаја као геноцид, пошто је поред Украјинаца у овом периоду настрадао и велики број, Руса, Козака и совјетских Немаца на простору читавог југа Совјетског Савеза.

image