Свет

Немачка: "Косову" није место у Савету Европе, то је пропао пројекат

Посланичка група АфД тражи да се мисија Кфор оконча и да се немачки војници повуку са Косова и Метохије
Немачка: "Косову" није место у Савету Европе, то је пропао пројекатwww.globallookpress.com © Petra Wallner

Последња ескалација насиља показала је да тзв. Косову није место у Савету Европе, оценио је портпарол за спољнополитичка питања Алтернативе за Немачку (АфД) у Бундестагу Петр Бистрон.

"Овај регион остаје буре барута. Пријемом Косова у Савет Европе и ЕУ само бисмо увезли проблеме у наше институције и дестабилизовали их", објаснио је Бистрон и  затражио од немачке владе да под хитно прекине своје активности у вези пријема тзв. Косова у Савет Европе.

Посланик у Бундестагу Маркус Фронмајер истакао је да посланичка група АфД тражи да се немачки војници повуку са Косова и Метохије.

"Пројекат тзв. Косова је пропао, 24 године свестране бриге о тзв. Косову од стране НАТО, ЕУ, УН и немачке развојне помоћи оставиле су дубоко корумпирану, криминалну и неодрживу конструкцију која је политички и етнички фрагментирана. Континуирано учешће немачке војске у мисији Кфор више није оправдано, бар од мартовских нереда 2004, који су били усмерени против српске мањине. Посланичка група АфД тражи да се ова мисија коначно оконча и да се немачки војници повуку са тзв. Косова", истакао је Маркус Фронмајер.

Он је додао да је "Косово", које је насилно отцепљено војним средствима од СРЈ, битно за САД јер тамо имају своју војну базу која је важна испостава за геостратешко ширење сфере утицаја Америке у југоисточној Европи.

"О тој теми би требало да се расправља у Бундестагу", каже Фронмајер.

image