Свет

Немачка: Шолцове социјалдемократе победиле у Бремену, најгори резултат Зелених у последњих 20 година

Бремен, покрајна која је традиционално упориште странке немачког канцелара Олафа Шолца СПД, постаје кључна покрајна за развој ветропаркова на мору, а прва је ове године одржала нове изборе
Немачка: Шолцове социјалдемократе победиле у Бремену, најгори резултат Зелених у последњих 20 годинаGetty © Photo by Hannibal Hanschke

Немачка Зелена странка претрпела је најгори изборни пораз на регионалним изборима од када се удружила са социјалдемократама (СПД) и слободним либералима (ФДП) у Берлину 2021. године.

Како преноси "Фајненшел тајмс", подршка странци у покрајни Бремен пала је на најнижи ниво у последње две деценије.

Како истиче лист, лоши резултати могли би да погоршају кризу у Зеленима изазвану негодовањем јавности због планова за постепено укидање грејања на фосилна горива у приватним кућама раније него што је планирано, као и оптужби за непотизам против блиског савезника Роберта Хабека, немачког вицеканцелара и министра економије и једног од најпопуларнијих политичара у држави.

Наиме, Хабеков државни секретар Патрик Грајхен био је на удару жестоке критике након избора блиског пријатеља, који је чак био кум на његовом венчању, за новог шефа немачке Агенције за енергетику.

Грајхен је био део комисије за избор и није открио своју блиску везу са победничким кандидатом.

Након негативне реакције јавности, Хабек и Грајхен су се извинили за "грешку" и поново покренули процес селекције.

Социјалдемократе немачког канцелара Олафа Шолца победиле су на покрајинским изборима одржаним у најмањој немачкој покрајини Бремену, што би могло незнатно да побољша национални пад популарности ове странке левог центра.

Насупрот покрајинама Баварска и Хесен у којима ће се избори одржати у октобру ове године и чија популација заједно чини четвртину 82-милионске Немачке, покрајна Бремен не сматра се кључном с обзиром на малу површину и мали број становника, са градом Бременом у којем живи тек око 680.000 људи и луком у Бременрхафену на Северном мору, наводи Ројтерс.

Ипак, Бремен, покрајна која је традиционално упориште Шолцове странке СПД и постаје кључна покрајна за развој ветропаркова на мору, прва је ове године одржала нове изборе.

Резултати истраживања које је објавио локални завод за статистику најављују да ће СПД освојити прву позицију са 29,5 одсто гласова, што је повећање од 4,6 процентних поена у поређењу са претходним изборима одржаним 2019. године када је Шолцова странка претрпела горак пораз од конзервативаца.

Ако резултату истраживања објављени уочи недељних избора буду потврђени СПД би у Бремену освојио чак 10 процентних поена више од подршке коју има на националном нивоу.

"Број један у Бремену – то смо ми", рекао је градоначелник Бремена Андреас Бовеншулте, чија је популарност допринела победи.

Конзервативци су на изборима у Бремену освојили друго место са 25,8 одсто гласова, што је за 0,9 процентних поена мање у односу на резултат који су постигли на изборима 2019. године.

У међувремену обе странке које су на савезном нивоу у коалицији са Шолцовом СПД, Зелени и либерална странка Слободне демократе (ФДП), претрпеле су пораз у Бремену.

Највише су назадовали Зелени који су освојили 11,8 одсто гласова што је за 5,6 процентних поена мање него на претходним изборима.

image