Свет

Летонија изабрала свог првог отвореног геј председника

Едгар Ринкевиц се аутовао 2014. године, а још као министар спољних послова поредио је Русију са Трећим рајхом, истичући да је неопходно да се са Москвом буде директнији
Летонија изабрала свог првог отвореног геј председника© TANJUG/AP Photo/Vadim Ghirda, File

Летонски министар спољних послова Едгар Ринкевиц изабран је за новог председника те балтичке земље, чиме је постао прва отворено геј особа на тој функцији, пише АФП.

На позицији шефа летонске дипломатије био је од 2011. године, а у наредне четири године овај 49-годишњак ће бити шеф државе чланице ЕУ и НАТО-а, након што је актуелни председник Егилс Левитс одлучио да се не кандидује за други мандат.

"Учинићу све да наша земља напредује и буде безбедна", рекао је Ринкевиц после гласања у парламенту.

Аутовао се 2014. године, као прва истакнута политичка личност у земљи која је то учинила.

Председника Летоније бирају посланици, а његова улога је углавном церемонијална.

Рига је чврсто подржавала Украјину у борби против Русије, залажући се за приступање Кијева и ЕУ и НАТО-у. Још као министар иностраних послова, Ринкевиц је поредио Русију са Трећим рајхом 2015. године, истичући да је неопходно да се са Москвом буде директнији. 

Украјински председник Владимир Зеленски честитао је Ринкевицу, назвавши га "правим пријатељем Украјине". 

"Летонија ће бити у сигурним рукама током наредне четири године", рекао је одлазећи председник Левитс после избора свог наследника.

Пре него што је постао министар спољних послова, Ринкевиц је радио као аналитичар страних вести на Латвијас радију, као и за министарство одбране и кабинет председника.

image