Свет

Борељ: Осуђујем насиље на КиМ, дијалог мора бити настављен

Борељ је рекао да је јуче у Словачкој позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одигра своју улогу у смиривању кризе
Борељ: Осуђујем насиље на КиМ, дијалог мора бити настављенGetty © Pool / Pool

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је данас да се насиље на КиМ мора осудити, додавши да ће наставити да разговара са укљученим странама. Борељ није прецизирао о којем насиљу конкретно мисли, али ниједан западни политичар није осудио пуцање на ненаоружане Србе у Звечану, постављање снајперисте у зграду локалне самоуправе и бруталну употребу силе од стране Кфора.   

Он је на маргинама Самита Европске политичке заједнице у Кишињеву рекао да је јуче у Словачкој позвао премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одигра своју улогу у смиривању кризе, преноси Ројтерс.

Како је навео, нада се да ће исту поруку пренети и председнику Србије Александру Вучићу у Молдавији.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић допутовао је на Самит Европске политичке заједнице, где је новинарима рекао да га очекују тешки састанци, али да је важно да покушамо да сачувамо мир и стабилност.

Како је нагласио, важно је да људи разумеју да 3,4 одсто гласова нису легитимни, те да не могу да намећу своју вољу и малтретирају народ.

image