Свет

Борељ и Вучић у четвртак у Кишињеву

У Кишињеву се у четвртак одржава самит Европске политичке заједнице, а сусрет Бореља и Вучића ће бити одржан на маргинама тог скупа
Борељ и Вучић у четвртак у Кишињеву© Christine Olsson

Високи представник Европске уније за заједничку спољну политику и безбедност Жозеп Борељ састаће се у четвртак 1. јуна, у главном граду Молдавије Кишињеву са председником Србије Александром Вучићем, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из више извора.

У Кишињеву се у четвртак одржава самит Европске политичке заједнице, а сусрет Бореља и Вучића ће бити одржан на маргинама тог скупа.

Борељ се у среду 31. маја састао у Братислави са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем.

Након разговора је оценио да је ситуација на северу Косова "опасна и неодржива" те да је потребна хитна деескалација и решење кроз дијалог.

Раније је најављено да би у Молдавију могао отпутовати и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, међутим чини се да ће Лајчак разговарати са лидерима тзв. Косова и Србије када буде посетио Приштину и Београд у наредним данима, преноси РСЕ.

Курти је дао кратак интервју за РСЕ у Братислави, након састанка са високим представником ЕУ за заједничку спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог, Мирославом Лајчаком.

На питање РСЕ како је прошао састанак са европским званичницима, косовски премијер је рекао да је "састанак био важан".

Вучић са Макроном, Шолцом и Османи 

Председник Француске Емануел Макрон је током конференције ГЛОБСЕК у Братислави најавио је да ће у четвртак, 1. јуна, заједно са немачким канцеларом Олафом Шолцом, разговарати са председником Србије Александром Вучићем председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.

Француски предсендник и немачки канцелар ће се са Вучићем и Османи састати одвојено, а одржаће се на маргинама самита Европске политичке заједнице у Кишињеву, преноси медиј на албанском језику "Репортери".

image