Свет

Мађарска влада позива на мир са мапом Украјине без Крима, Кијев упутио демарш (ВИДЕО)

Доста је рата. Само прекид ватре може окончати уништење, само мирни преговори могу спасити животе. Време је за мир, наводи се у видеу објављеном на Фејсбук страници мађарске владе
Мађарска влада позива на мир са мапом Украјине без Крима, Кијев упутио демарш (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Ohde/face to face

Мађарска влада објавила је видео у којем позива на мирно решење сукоба у Украјини, укључујући мапу која приказује Крим изван граница те земље, преносе "РИА Новости".

"Десетине хиљада деце остали су сирочад, стотине хиљада домова је уништено, више од десет милиона људи је приморано да напусти своју земљу, али рат се наставља и лако би могао да постане глобалан. Доста рата. Само прекид ватре може окончати уништење, само мирни преговори могу спасити животе. Време је за мир", наводи се у видеу објављеном на Фејсбук страници мађарске владе.

У једном од кадрова, као илустрација, приказана је мапа, где је Крим приказан ван територије Украјине.

Осим тога, приказане су заставе Русије, Украјине и Сједињених Држава које позивају на почетак мировних преговора. 

Кијев упутио демарш Будимпешти

Кијев је упутио званични демарш Будимпешти због снимка са мапом Украјине без Крима, саопштило је украјинско Министарство спољних послова.

"Мађарска мора да престане са провокацијама и да почне да се придржава својих међународних обавеза у оквиру чланства у УН , ЕУ и НАТО. У име украјинског министарства спољних послова, отправник послова Украјине у Мађарској упутио је званични демарш Мађарској страни", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је "одсуство Крима као дела украјинске територије у снимку у супротности са изјавама Будимпеште о подршци суверенитету и територијалном интегритету Украјине".

Мађарски премијер Виктор Орбан раније је рекао да се мир у Украјини може успоставити тек након преговора Москве и Вашингтона, а да је Европа пропустила шансу за посредовање јер није успела да спроведе споразуме из Минска.

Он је позвао да се не дозволи контраофанзива Оружаних снага Украјине, оценивши да би то довело до ескалације сукоба. Према његовим речима, међународна заједница треба да учини све што је могуће за прекид ватре и започне преговоре пре него што украјинске трупе почну офанзивне операције.

Од почетка сукоба, Мађарска се доследно противила санкцијама на руске енергенте и слању оружја Украјини. Руководство земље је више пута наглашавало да се залаже за рани почетак мировних преговора.

image