Свет

Ердоган положио заклетву: На инаугурацији 20 шефова држава

Ердогану је ово трећи мандат на челу Турске, а други од када је 2017. године промењен Устав и уведен председнички систем
Ердоган положио заклетву: На инаугурацији 20 шефова држава© Mert Gökhan Koç/dia images via AP

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган положио је данас заклетву за нови петогодишњи председнички мандат након што је прошле недеље победио у другом кругу председничких избора.

"Заклињем се својом чашћу и интегритетом пред великом турском нацијом и историјом да ћу чувати постојање и независност државе, да ћу се придржавати Устава, владавине права, демократије, принципа и реформи Ататурка, и принципа секуларне републике", рекао је Ердоган на церемонији инаугурације у парламенту у Анкари, преноси Тасс.

Њему је ово трећи мандат на челу Турске, а други од када је 2017. године промењен Устав и уведен председнички систем. 

"Очекујемо да ће инаугурацији присуствовати 20 шефова држава и 45 министара спољних послова", рекао је за ТАСС извор из Турске председничке администрације.

Србију на церемонији у Турској представља први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић, док Русију представља председник руске Думе Вјачеслав Володин.

Током церемоније, Ердогану је уручен протокол о победи у другом кругу председничких избора.

Медији и посматрачи већ су почели да спекулишу ко би могао да се нађе у новој влади. Како преноси турски лист "Хуријет", очекује се да ће доћи до значајних кадровских промена.

Ергодан је у другом кругу председничких избора прошле недеље поразио кандидата уједињене опозиције Кемала Киличдароглуа. Актуелни председник је освојио 52 одсто гласова, док је његов ривал добио подршку око 48 одсто гласача.

image