Свет

Ердоган одустао од самита у Кишињеву

Турски лидер, који тек што је освојио још један председничк мандат, неће отпутовати у Молдавију на једнодневни самит, тврде три званичника укључена у припреме
Ердоган одустао од самита у Кишињеву© ТАНЈУГ/AP Photo/Ali Unal

Велики скуп европских лидера у Кишињеву је претрпео прву велику штету, јер се турски председник Реџеп Тајип Ердоган повукао у последњем тренутку, пише "Политико".

Турски лидер, који тек што је освојио још један председничк мандат, неће отпутовати у Молдавију на једнодневни самит, тврде три званичника укључена у припреме. 

Такозвана Европска политичка заједница (ЕПЦ), нови формат покренут након почетка руско-украјинског сукоба, требало би да окупи више од 40 европских лидера, укључујући свих 27 земаља ЕУ, као и земље које нису чланице ЕУ попут Велике Британије и Турске, и земље Западног Балкана.  

Скуп, који се одржава у замку и винарији 35 километара изван Кишињева, главног града Молдавије, други је самит ЕПЦ, након инаугурационог састанка одржаног у Прагу прошлог октобра. 

Ердоган је присуствовао том самиту у чешкој престоници, али се сукобио са грчким колегом Киријакосом Мицотакисом током вечере на крају самита. 

Ердоган, који је доминирао турском политиком две деценије, победио је на председничким изборима у недељу, упркос јаком резултату коалиције опозиционих партија. 

Очекује се да ће 69-годишњи лидер објавити нови кабинет у петак, а инаугурација је заказана за следећи дан.

image