Свет

Око 13 одсто ученика у Јапану склоно депресији због последица пандемије

Сматра се да су ограничења услед мера за спречавање ширења вируса, као што је ношење маски и једење без разговора, биле међу факторима који утичу на ментално благостање деце
Око 13 одсто ученика у Јапану склоно депресији због последица пандемијеwww.globallookpress.com © Piero Nigro

Близу 13 одсто ученика основних и средњих школа у Јапану у октобру прошле године имало је депресивне тенденције које су захтевале медицинску помоћ због последица пандемије коронавируса, показало је недавно истраживање медицинског института.

Верује се да су ограничења уведена као мере за спречавање ширења вируса, као што је ношење маски и једење без разговора, била међу факторима који утичу на ментално благостање деце, саопштио је Национални центар за здравље и развој деце, преноси агенција Кјодо.

Истраживање је спроведено на око 3.000 ученика, наводи Институт са седиштем у Токију у студији објављеној крајем априла.

Истраживачи су пратили симптоме, као што су депресивне епизоде, немогућност концентрације и самоповређивање, а подаци су показали да је 13 одсто испитаника имало умерене до теже симптоме због којих су морали да затраже стручну помоћ.

Иако су ограничења услед пандемије од тада ублажена, Институт је упозорио да ће некој деци требати времена да се психички и физички опораве.

"Одрасли треба да буду пажљивији према деци више него обично и потребно је да их слушају", рекао је Нахо Морисаки, шеф Одељења за социјалну медицину.

Центар планира да настави студије о утицају пандемије на здравље деце, наводи се у саопштењу.

image