Свет

Гужва у НАТО-у: У седишту Алијансе дословно нема места за нове чланице

У време оснивања Алијансе званичници нису могли ни да наслуте да ће у згради постати тесно
Гужва у НАТО-у: У седишту Алијансе дословно нема места за нове чланицеwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

НАТО размишља о изградњи нове зграде и реорганизацији пословног простора у покушају да обезбеди довољно места за Финску и све потенцијалне будуће чланице.

Зграда у Бриселу, која је отворена 2018. године, постаје премала и не може да прими делегације будућих чланица, кажу дипломате НАТО-а за "Еурактив".

"Прелазак Финске у седиште НАТО-а биће завршен у наредним недељама и месецима", потврдио је један званичник и додао да ће исти случај бити и са Шведском "када се учлани у НАТО као пуноправна чланица".

Међутим, проблем је што делегације две државе не могу да стану у зграду у Бриселу.

Делагације Шведске, Финске и других земаља партнера тренутно су смештене у бившем седишту НАТО-а, старом комплексу изграђеном у време Хладног рата, а делегације су је добиле на коришћење пре пет година, када је изграђено ново седиште.

У то време званичници нису веровали да би Алијанса брзо могла да се прошири, те је општа идеја била да се додатно крило у новом седишту изгради "када дође време за то".

Међутим, Финска се НАТО-у придружила мање од годину дана након што се пријавила, Шведска би могла да постане чланица пре лета, а потенцијални пријем Украјине и Грузије у блиској будућности није потпуно искључен.

Званичници НАТО-а желе да се финска делегација од 50 људи интегрише у зграду штаба и напусти комплекс намењен за партнерске државе. Једна од идеја је подизање нове зграде у кампусу војне алијансе, која би могла да угости међународно особље и агенције НАТО-а, кажу дипломате за "Еурактив".

То би било само привремено решење, али брзо решење проблема "премештањем ствари" да би се задовољиле тренутне потребе.

Проширење недавно изграђеног штаба додатним крилом, како је изгледао првобитни план, био је само план Б. То би, како кажу званичници, било прескупо након трошкова за нови штаб, у који је уложено 1,1 милијарди евра.

"Прерано је рећи да ћемо проширити штаб, али мораћемо да решимо ово питање ако, и када НАТО пожели добродошлицу новим чланицама", објаснио је извор.

image