Свет

Данска премијерка, озбиљан кандидат за место генералног секретара НАТО, иде у Белу кућу

Фредериксонова је тешка, веома амбициозна жена, особа која настоји да доминира, гладна моћи, сматра њен бивши сарадник
Данска премијерка, озбиљан кандидат за место генералног секретара НАТО, иде у Белу кућуwww.globallookpress.com © Christine Olsson

Данска премијерка Мете Фредериксен састаће се данас у Вашингтону са америчким председником Џозефом Бајденом. До састанка са Бајденом долази усред спекулација да би Фредериксенова могла да замени Јенса Столтенберга на месту генералног секретара НАТО-а, пише "Еурактив".

Према неименованим европским дипломатама, данска премијерка (45) наметнула се као озбиљан кандидат да замени досадашњег секретара Јенса Столтенберга, који би у септембру требало да се повуче са места генералног секретара Северноатлантске војне алијансе.

Фредериксенова је прошле године доспела у фокус пажње јавности западних земаља као жестоки поборник Кијева и противник Русије.

"Могао бих дуго да говорим добре ствари о Мете Фредериксен", рекао је прошле недеље норвешки премијер Јонас Гар Сторе. "Она је један од највештијих шефова државе у Европи", где "постоји велико поштовање за посао који је она већ обавила као премијерка", додао је Сторе.

Главна препрека за њену кандидатуру је то што Данска заостаје у издвајањима за НАТО. У децембру прошле године, Мете Фредериксен и њена центристичка влада померили су план за достизање војне потрошње од два одсто БДП-а за још три године, тако да би требало да буде остварен тек 2030. године.

"Особа која жели да доминира, гладна моћи"

Прошле недеље Фредериксенова је најавила нова велика улагања у одбрану за наредних 10 година и повећала војну помоћ Украјини.

Фредериксенова, политичарка која се налази на челу Социјалдемократске партије, постала је 2019. године најмлађа премијерка у историји Данске. Поново је изабрана прошле године, након што је успешно провела земљу кроз пандемију ковида.

"Можемо рећи да Фредериксенова заправо није имала међународну репутацију", рекао је Џејкоб Карсбо, аналитичар за безбедност и одбрану у тинк тенку "Јуроп". "То се променило откако је почео конфликт у Украјини."

Фредериксенова је од избијања конфликта три пута посетила Кијев. Данска је обезбедила значајну финансијску и војну помоћ Украјини, упркос крупним недостацима у сопственој одбрани. Такође, данска влада је саопштила  да је "преузела вођство у обуци украјинских пилота" и да је отворена за испоруку борбених авиона Ф-16.

Када су, у септембру прошле године, у данским водама експлодирали гасоводи Северни ток 1 и 2, Фредериксенова је формирала широку коалицију, тврдећи да је, у време међународне неизвесности, земљи потребно снажно политичко јединство.

У фебруару је прогурала непопуларну одлуку да се укине дански државни празник, за коју је објаснила да је неопходна за финансирање потрошње за одбрану.

"Фредериксенова има веома чврсту позицију у Данској, али је, у исто време, особа која жестоко поларизује популацију. Многи је сматрају за особу која настоји да доминира, гладну моћи", рекао је бивши дански министар одбране и правде Ханс Енгел за Ројтерс.

Када је бивши амерички председник Доналд Трамп 2019. предложио да од Данске купи Гренланд, који је део данске суверене територије, Фредериксенова је ту понуду одбацила као "апсурдну".

На међународној сцени, успела је да се држи по страни од сукоба са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и премијером Мађарске Виктором Орбаном, показујући свој прагматизам.

"Фредериксонова је тешка и веома амбициозна жена. Мислим да Американци желе особу која ће моћи да окупи земље НАТО-а", додао је Енгел.

Иако Фредериксенова каже да се није кандидовала за место генералног секретара НАТО, она не каже ни да није заинтересована за тај посао: "Не пријављујем се на оглас за посао. Позвана сам да посетим председника Бајдена, чему се веома радујем."

image
VV inauguration
banner